Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία (Heritage & Museums), διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις τον Απρίλιο στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του European Museum Forum (EMF), Council of Europe.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Αττικής, με θέμα: «Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη – Μυθολογία, Παράδοση, Μουσεία», την έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 22 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και ημερίδα για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση την Πέμπτη, 30 Απριλίου στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Heritage & Museums, Λίλα ντε Τσάβες – Χρονοπούλου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο της τέχνης και των μουσείων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, των οικογενειών τους και των καθηγητών στη διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Οι μαθητές καλούνται να εμπνευστούν από τη μυθολογία, αλλά και να εξερευνήσουν μέσω διαδικτύου μνημεία και μουσεία ευρωπαϊκών χωρών και να εκφράσουν μέσα από τα έργα τους όσα έμαθαν κι όσα ένιωσαν.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι  εκπαιδευτικοί που θα διενεργήσουν τον διαγωνισμό στις σχολικές τάξεις καλούνται να επιλέξουν σε συνεργασία με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας τα καλύτερα έργα, έως δέκα (10), με τα οποία θα συμμετάσχει το σχολείο τους στον διαγωνισμό. Τα έργα θα παραδοθούν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων –  οδός Βασ. Σοφίας – Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής,( δεξιά εντός του Πάρκου Ελευθερίας)  από την Τρίτη 14 Απριλίου έως και την Παρασκευή  17 Απριλίου 2015  κατά τις ώρες 10:00 έως 20:00, στο Κέντρο Τεχνών ή εναλλακτικά θα αποσταλούν ταχυδρομικά εγκαίρως, επίσης στο Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας.

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από επιτροπή καθηγητών-εικαστικών και όσα έργα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα γίνει από τις 22 έως τις 30 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Η ανάδειξη των νικητών θα γίνει με κριτήρια την πρωτοτυπία, τη ζωγραφική διάθεση και την εικαστική προσέγγιση με την ξεχωριστή νεανική ματιά. Την επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζουν: ο καθηγητής ΑΣΚΤ – ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας, ο καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η ζωγράφος – θεωρητικός Μερόπη Πρέκα, η χαράκτρια – καθηγήτρια Μαριάννα Ξενάκη, ο χαράκτης Νίκος Δεσεκόπουλος, η Lisa Sotilis,γλύπτρια, Πρόεδρος ,The Giorgio De Chirico Washington DC Foundation (www.Thegiorgiodechiricowashingtondcfoundation.org)  και ο  δημοσιογράφος – σκηνοθέτης Δημήτρης Τρίκας.

Το 1ο βραβείο είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό ταξίδι του νικητή με τη συνοδεία ενός γονέα του στο μουσείο MuCEM (Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου) στη Μασσαλία (www.mucem.org) το οποίο τιμήθηκε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο -European Museum of the Year Award – EMYA 2015 . Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα γίνει τον Ιούλιο και την μαθήτρια/μαθητή θα συνοδεύσει η Πρόεδρος της Heritage&Museums κυρία Λίλα ντε Τσάβες, η οποία προσφέρει το ταξίδι, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα βραβεία, τα οποία είναι 2ο βραβείο: 300 ευρώ και 3ο βραβείο: 200 ευρώ. Σε όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στην έκθεση, θα δοθεί “Ευφημος Μνεία”.υπογεγραμμένη από το Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Πρόεδρο του Η&Μ.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, την Πέμπτη, 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί  στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελεφθερίας) του Δήμου Αθηναίων στις 19.30 ημερίδα αφιερωμένη στη συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και στη σημασία των διαπολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.  Με κεντρικό θέμα “Εκπαίδευση και Τέχνη. Νέες Πολιτισμικές και Μουσειολογικές προσεγγίσεις” θα μιλήσουν, εκτός απο την  Πρόεδρο του Heritage&Museums Λίλα ντε Τσάβες, σημαντικοί εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπαιδευτικοί, Πανεπιστημιακοί κα.

Τέλος, το ζωγραφικό έργο στις αφίσσες και τα σχετικά έντυπα είναι προσφορά της ζωγράφου και θεωρητικού Μερόπης Πρέκα, που στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Η&Μ, σε σχέση με την εκπαίδευση και την Τέχνη.

Εγκαίνια έκθεσης και Βραβεία Μαθητικού Διαγωνισμού