\”Αυτό που νοιώθω, κάνω\” ήταν το μότο της ζωής του κορυφαίου Ούγγρου φωτογράφου που θεωρείται από τους μεγαλύτερους του περασμένου αιώνα. Αυτά που ένοιωσε και αποτύπωσε με τη μηχανή του παρουσιάζονται από τις 28 Μαρτίου έως και τις 20 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση με τον τίτλο \”Καθρέφτης μιας ζωής\” αποτελείτε από έξι ενότητες οι οποίες σηματοδοτούν και μια διαφορετική περίοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη: Ουγγαρία (1894-1925), Γαλλία (1925-1936), Παραμορφώσεις (1933), ΗΠA (1936-1962), Διεθνής περίοδος (1963-1985) και Έγχρωμη Περίοδος.

Η έκθεση είναι μία παραγωγή του Jeu de Paume και γίνεται με τη συνδρομή της Επιτροπής Καλών Τεχνών και της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής και Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας. Έχει επίσης την υποστήριξη των Γαλλικών Ινστιτούτων Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Στη συνέχεια η έκθεση θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης-Ίδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή (Νεοφύτου Δούκα 4).

Ο \”Καθρέφτης μιας ζωής\” που εντάσσεται στη 19η Διεθνή Φωτογραφική Συγκυρία και είναι το προοίμιο της Photobiennale 2008, εγκαινιάζει το Κύκλο \”Μεγάλοι Δημιουργοί\” που στοχεύει στο να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με το έργο μεγάλων φωτογράφων που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της τέχνης τους.

O Andre Kertesz ο οποίος υπήρξε δάσκαλος πολλών ομότεχνων του, όπως ο Henri-Cartier Bresson, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1894. Την πρώτη του φωτογραφία την τράβηξε το 1912. Έζησε και έδρασε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Πέθανε στην αμερικανική μεγαλούπολη στις 28 Σεπτεμβρίου 1985 αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη 100.000 μαυρόασπρα αρνητικά, 15.000 έγχρωμες φωτογραφίες.
INFO
Αναδρομική έκθεση \”Καθρέφτης μιας ζωής\” για τον Andre Kertesz, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 28 Μαρτίου- 20 Μαΐου.
*Photo Andre Kertesz, copyright Ministere de la Culture-France