Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ αφιέρωσε την καριέρα του στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ανθρώπων που υπέφεραν από άγχος και πένθος. Δεν είχε όμως ποτέ βρεθεί στην ανάγκη να συμβουλέψει ο ίδιος τον εαυτό του, ως την ημέρα που η γυναίκα του Μαίριλυν Γιάλομ, διακεκριμένη συγγραφέας βιβλίων πολιτισμικής ιστορίας επικεντρωμένων σε γυναικεία κυρίως ζητήματα, διαγνώστηκε με καρκίνο. Στο βιβλίο Ζήτημα θανάτου και ζωής, η Μαίριλυν και ο Ίρβιν Γιάλομ μοιράζονται με τους αναγνώστες το πώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν αγώνα πρωτόγνωρο και οδυνηρό: η Μαίριλυν να πεθάνει μ’ έναν αξιοπρεπή θάνατο, ο Ίρβιν να συνεχίσει να ζει χωρίς εκείνη.

Στις διαδοχικές περιγραφές από τον καθένα τους των τελευταίων μηνών της κοινής τους ζωής και στη συνέχεια των πρώτων μηνών που ο Ίρβιν έμεινε μόνος, μας προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη διαχείριση του θανάτου και της απώλειας του αγαπημένου προσώπου. Οι Γιάλομ υπήρξαν πολύ τυχεροί σε πολλούς τομείς –είχαν μια αγαπημένη οικογένεια, ένα όμορφο σπίτι, ευρύ κύκλο φίλων, ένθερμους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο κι έναν μακρόχρονο και πολύ ικανοποιητικό γάμο– ήρθαν όμως αντιμέτωποι με το θάνατο, όπως όλοι μας. Με την ειλικρίνεια και τη σοφία των ανθρώπων που έχουν στοχαστεί βαθιά και ξέρουν πώς να αγαπούν, διερευνούν εδώ οικουμενικά ζητήματα εγγύτητας, αγάπης και πένθους.

Γραμμένο με τη γνώση και την εμπειρία δύο ολοκληρωμένων ζωών, το Ζήτημα θανάτου και ζωής προσφέρει συνταρακτική κατανόηση και παρηγοριά σε όλους εκείνους που πασχίζουν να παλέψουν ενάντια στην απόγνωση μπροστά στο θάνατο, για να μπορέσουν να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή.

Ο Ίρβιν Γιάλομ, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι ο συγγραφέας διεθνών μπέστ-σέλλερ, μεταξύ άλλων των Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Ο δήμιος του έρωτα, Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά! Αναμνήσεις ενός ψυχιάτρου.

Στα βιβλία της Μαίριλυν Γιάλομ συγκαταλέγονται κλασικά έργα ιστορίας του πολιτισμού όπως Η ιστορία της συζύγου, Η ιστορία του γυναικείου στήθους, Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού και Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα, καθώς και το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της, Αθώοι μάρτυρες: Παιδικές αναμνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ίρβιν και η Μαίριλυν Γιάλομ έζησαν 65 χρόνια παντρεμένοι.