Δέκα Drag Performers ενθαρρύνονται ο ένας από τον άλλον, καθώς επαναστατούν απέναντι σε μία καταπιεστική πραγματικότητα και σε όσους ευθύνονται για αυτήν.

Σύνοψις

Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ Avant-Drag! παρακολουθούμε τη ζωή δέκα drag performers από την Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε μέσα από αυτούς πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.

Οι πρωταγωνιστές του Avant-Drag! θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, το Avant-Drag! παρουσιάζει καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη. Διεκδικούν μια ισότιμη και ασφαλή ύπαρξη, ενώ παράλληλα εξερευνούν καινοτόμους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ταινία κορυφώνεται με τη συνάντηση των συμμετεχόντων σε ένα δείπνο όπου διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με την τέχνη του drag, την ενσωμάτωση της queer εκπροσώπησης στο mainstream και τον αντίκτυπο της δολοφονίας της Αθηναίας drag queen Zackie Oh στην τοπική queer σκηνή.

Το Avant-Drag! σπάει τις συμβάσεις των queer/ταυτότητας ντοκιμαντέρ που συχνά υιοθετούν μια δημοσιογραφική/κινηματογραφικά απλή και απόμακρη, “αντικειμενική” προσέγγιση, δημιουργώντας αντ’ αυτού ένα σουρεαλιστικό κολάζ στο οποίο οι αφηγήσεις και οι εικόνες χτίζονται παράλληλα με τα ίδια τα θέματα που παρουσιάζονται. Μια κοινότητα μιλάει για τον εαυτό της χωρίς τη διαμεσολάβηση της ματιάς ενός εξωτερικού παρατηρητή.

Ταυτόχρονα, το κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο της ταινίας αντλεί έμπνευση από τη μεταψηφιακή πραγματικότητα για να δημιουργήσει μια πολυμεσική, υβριδική κινηματογραφική γλώσσα για το μέλλον. Σκηνές performance art συναντούν καθημερινές στιγμές στην πόλη, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες. Ο πολύχρωμος κόσμος των πρωταγωνιστών μπλέκεται σε ένα ψυχεδελικό συνονθύλευμα εικόνων και αναφορών, θολώνοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, κυριολεκτικού και μεταφορικού, του ίδιου του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών.

Διακρίσεις & Βραβεία

-Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (IFFR24), όπου η ταινία επιλέχθηκε στις έξι αγαπημένες των κριτικών – Critics Choice -, με δυο sold out προβολές και έφτασε στις κορυφαίες θέσεις προτιμήσεων του κοινού.
-26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 – Ειδική μνεία της επιτροπής του διαγωνιστικού FilmForward ύστερα από μία σκανδαλώδη προβολή!
-Αμερικάνικη πρεμιέρα στο Wicked Queer Film Festival στη Βοστώνη, όπου η ταινία κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Παράλληλες δράσεις του ντοκιμαντέρ Avant-Drag!

Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας ενημερώσουμε για τις παράλληλες δράσεις του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ Avant-Drag! του Φιλ Ιερόπουλου, που θα λάβει χώρα στο ΤΡΙΑΝΟΝ από τις 23 έως τις 29 Μαΐου 2024.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την ταινία, να συμμετάσχετε σε συζητήσεις με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές, και να απολαύσετε μια σειρά παράλληλων δράσεων που περιλαμβάνουν φωτογραφικές εκθέσεις και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι το πάρτι με DJ και guest stars τις Parakatyanova και Er Libido το Σάββατο στις 25 Μαΐου.

Πρόγραμμα Δράσεων:

  • Πέμπτη 23/5: Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας & Q&A με το σκηνοθέτη
  • Παρασκευή 24/5: Συζήτηση με την Εύα Στεφανή & προβολή της ταινίας
  • Σάββατο 25/5: Προβολή της ταινίας & Πάρτι με DJ και guest stars Parakatyanova και Er Libido
  • Κυριακή 26/5: Συζήτηση με την Ρέα Βαλντέν & προβολή της ταινίας
  • Δευτέρα 27/5: Συζήτηση με τη Δήμητρα Κυρίλλου και τον Μανώλη Κρανάκη & προβολή της ταινίας
  • Τρίτη 28/5: Συζήτηση με την Νάντια Αργυροπούλου, τη Δέσποινα Ζευκιλή και τον Κωστή Σταφυλάκη & προβολή της ταινίας
  • Τετάρτη 29/5: Προβολή της ταινίας & Q&A με το σκηνοθέτη και τους συντελεστές