Στο πλαίσιο του φωτογραφικού δρώμενου «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας», το ΖΕΟΝ αναζητά τις καλές και δύσκολες στιγμές της Κέρκυρας.

To ΖΕΟΝ είναι μια πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2006 από δύο αρχιτέκτονες, τον Μαρίνο Σορίλο και τη Μαριλένα Κοσκινά, με έδρα στην οδό Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, 10553,  Αθήνα και έχει σαν στόχο να δράσει ως τόπος έρευνας και δημιουργίας για τη διαμόρφωση της ποιότητας του χώρου.                                                                            www.zeon.gr

ΖΕΟΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ  2011 – 2012 – 2013

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στην Κέρκυρα

Οργάνωση δράσης: Μαριλένα Κοσκινά – αρχιτέκτων

Επιμέλεια δράσης: Άρτεμις Θεοδωρίδη, Μαριλένα Κοσκινά – αρχιτέκτονες

To ΖΕΟΝ κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 διοργανώνει την δράση-έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ σε πόλεις της Ελλάδας.

Στο διάστημα Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013, το ΖΕΟΝ διοργανώνει το φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;» για την πόλη της ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Το ΖΕΟΝ συνέλλεξε 460 φωτογραφίες από 28 κατοίκους – επισκέπτες της Κέρκυρας που αποτυπώνουν και σχολιάζουν όψεις της πόλης και στιγμές της καθημερινής ζωής των συμμετεχόντων: τί τους αρέσει και τί δεν τους αρέσει: κτίρια, δρόμοι, πεζοδρόμια, τοίχοι, πάρκα, δέντρα, παραλίες, μέσα μεταφοράς, ΙΧ και συγκοινωνίες, κοινωνική ζωή κτλ.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής και με την υποστήριξη του ΟΛΚΕ Α.Ε. και του ΤΕΕ –  Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας, θα πραγματοποιηθούν έκθεση των φωτογραφιών που συμμετείχαν στη δράση, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας (τμήμα Περιοδικών εκθέσεων (Περιστύλιο) –  Παλαιά Ανάκτορα), αλλά και ομιλίες-συζήτηση με θέμα τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ, στις εγκαταστάσεις του ΟΛΚΕ στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Έκθεση δράσης

1 – 20 Απριλίου 2013

Τρίτη με Σάββατο 10:00 – 15:00

στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

τμήμα Περιοδικών εκθέσεων (Περιστύλιο) –  Παλαιά Ανάκτορα

εγκαίνια: Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 στις 19:00

&

Ομιλίες-συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων

του ΟΛΚΕ στο λιμάνι της Κέρκυρας

με θέμα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 στις 18:30

συνδιοργάνωση ΟΛΚΕ Α.Ε. – ΖΕΟΝ

είσοδος ελεύθερη

Σκοπός της όλης δράσης, είναι να σκιαγραφηθούν κοινά προβλήματα στην διαχείριση του δημόσιου χώρου αλλά και αντίστοιχες θετικές εικόνες του αστικού τοπίου. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία συλλογική κίνηση και πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας.  Οι εικόνες αυτές αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θέτουν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σύγχρονης ζωής αλλά και την ανάγκη, σε πολλές περιπτώσεις, αναδιαμόρφωσης, επανασχεδιασμού και χρήσης εκ νέου του δημόσιου χώρου.

Οι πόλεις μας, περιμένουν από εμάς φροντίδα και πρωτοβουλίες.

Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).

Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλουτίσουν την δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και τον όλο προβληματισμό και προσπάθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΔΡΑΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ του ΖΕΟΝ με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – 2011 – 2012 – 2013

•             Στην ΑΘΗΝΑ την άνοιξη του 2011, πραγματοποιήθηκε φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».

•             Στην ΑΘΗΝΑ στο χώρο του  ΖΕΟΝ τον Οκτώβριο 2011 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση-performance  της Αννέττας Σπανουδάκη με τίτλο «1:1250»

•             Στην ΑΘΗΝΑ τον Ιανουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε έκθεση στον χώρο του ΖΕΟΝ. Το φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;» που προέκυψε από την δράση, κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις θεματικές ομάδες: «μου αρέσει», «δεν μου αρέσει» και «δεν ξέρω», και παρουσιάστηκε στην έκθεση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο χώρο του ΖΕΟΝ.

•             Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 οργανώθηκε από το ΖΕΟΝ ημερίδα με θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ.

•             Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και η φωτογραφική δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενήθηκε από την ομάδα p_public που διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ στα ΧΑΝΙΑ, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων.

•             Τον Νοέμβριο του 2012 η ομάδα ΖΕΟΝ και το forfree.gr συμμετείχαν στην αρχιτεκτονική έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012». Το ΖΕΟΝ και το for free, βασισμένοι στη δράση-φωτογραφικό δρώμενο του ΖΕΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, παρουσίασαν στο Ρέθυμνο, από κοινού, προβολές και έκθεση φωτογραφιών με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».