Ανάμεσα στις μεγάλες εκπλήξεις που ετοίμασε για το φετινό καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η παρουσία της σπουδαίας πιανίστριας Yuja Wang στο Ηρώδειο. Η καλλιτέχνιδα θα παρευρεθεί με την σημαντική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου στις 17 Ιουνίου στην Αθήνα για μια μεγάλη συναυλία με έργα των Τσαϊκόφσκι, Γκέρσουιν, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι.

Η Κινέζα καλλιτέχνις, που άρχισε να ακούγεται διεθνώς από την ηλικία των 21, έχει ξαναέρθει μια μόλις φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2014 όπου έδωσε μια συναυλία με τον καλό της φίλο και εξαιρετικό μουσικό Λεωνίδα Καβάκο. Με αφορμή την τωρινή συναυλία στη σκιά της Ακρόπολης όμως, μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιδιαίτερη μουσικό, η οποία έχει ξεχωρίσει για το απαράμιλλο στυλ και τη μοναδική ενέργεια επί σκηνής.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί η Yuja Wang μιλά για τη μουσική και όσα έχει προσφέρει στη ζωή της, για την προσωπικότητα και τον τρόπο που επιλέγει να εργάζεται, ενώ δεν παραλείπει να μας αποκαλύψει όσα αγαπά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και ανυπομονεί να απολαύσει από κοντά.


– Αυτόν τον Ιούνιο επιστρέφετε μετά από πέντε περίπου χρόνια στην Ελλάδα για μια μαγευτική καλοκαιρινή συναυλία στη σκιά της Ακρόπολης. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για όσα θα δούμε αυτή τη βραδιά;

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία ακουσμάτων. Πρόκειται για δημιουργίες πασίγνωστων Ρώσων και Αμερικανών συνθετών. Αναδεικνύεται μια υπέροχη αντίθεση μεταξύ διαφορετικών στυλ, εποχών και χωρών. Όμως, όλα τα κομμάτια έχουν μια ιδιαίτερη ενέργεια και ταιριάζουν πολύ όμορφα μεταξύ τους στη συναυλία.

– Πώς είναι η συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου; Τι θαυμάζετε περισσότερο σε αυτούς;

Ανυπομονώ να παίξουμε μαζί με τους συγκεκριμένους μουσικούς στην Ελλάδα, καθώς και στην περιοδεία μας σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε πολύ φίλοι με τον Gustavo Gimeno. Είναι ένας φανταστικός μουσικός – τον γνωρίζω από όταν έπαιζε κρουστά – και δεν υπάρχει αμφιβολία πως ότι θα αποτελέσει μια εκπληκτική εμπειρία η επί σκηνής συνεργασία κάθε βράδυ μαζί του, όπως φυσικά και με τη Φιλαρμονική.

– Μιας και έρχεστε σύντομα στην Ελλάδα, τι αγαπάτε περισσότερο στη χώρα; Έχετε κάποιες ελληνικές μουσικές επιρροές;

Αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που εμφανίζομαι στην Ελλάδα! Απολαμβάνω πολλά στη χώρα σας: τα τοπία, την ιστορία, τις τραγωδίες και το… λάδι ελιάς! Η Ελλάδα διαθέτει εκπληκτικό πολιτισμό. Ως προς τα μουσικά, θα έλεγα πως η μεγαλύτερη ελληνική επιρροή μου είναι φυσικά ο εξαιρετικός μουσικός και προσωπικός μου φίλος, Λεωνίδας Καβάκος!

©JuliaWesely

– Είστε μια παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα και παρουσιάζετε τη δουλειά σας με έναν μοναδικό, αναγνωρίσιμο δικό σας τρόπο. Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι για έναν μουσικό να βάζει την προσωπική του ταυτότητα στις παραστάσεις του;

Προσωπικά θεωρώ πως αυτό είναι το κλειδί στο να μην επιτρέψεις το «εγώ» σου να υπερκαλύψει την ουσία της παράστασης. Βρίσκεσαι στη σκηνή, παίζοντας σόλο ή σε συνεργασία με κάποιο μουσικό σύνολο, μα στο τέλος της ημέρας, αντιλαμβάνεσαι πως ερμηνεύεις μουσική γραμμένη από κάποιον άλλο και εσύ απλώς την μοιράζεσαι με ένα ακροατήριο. Η προσωπική ερμηνεία είναι αυτό που δημιουργεί την «ταυτότητα», αλλά πρέπει πάντοτε να παραμένει στην «υπηρεσία» της Μουσικής.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του να εκτελεί κανείς κλασική μουσική στις μέρες μας;

Μια πρόκληση που μπορώ να εντοπίσω κοιτώντας τη «μεγάλη εικόνα», είναι το γεγονός πως η κλασική μουσική βιομηχανία θέλει να δημιουργεί και να προωθεί καλλιτέχνες που είναι απάνθρωποι, ανελέητοι. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι περισσότερος χρόνος για ανάπτυξη, δημιουργικότητα και εξερεύνηση. Τα περιθώρια προσοχής μειώνονται και οι επαγγελματίες θέλουν γρήγορα το τελικό προϊόν, αλλά αυτό δεν αφήνει περιθώριο να πηγαίνουμε βαθιά στη μουσική του Beethoven ή Bach, στη ζωή τους και να έχουμε μια επικοινωνία με αυτήν την ενέργεια, επειδή ο κόσμος ζητά ταχύτητα και όχι βάθος. Θα ήθελα πολύ να δω αυτή την αλλαγή.

– Είναι πολύ γνωστό το ενδιαφέρον σας να συνδυάζετε τη μόδα με τις μουσικές παραστάσεις. Τι σημαίνει και συμβολίζει αυτό για εσάς;

Μου αρέσει να βλέπω πέρα από κατηγορίες και ταμπέλες, οπότε για εμένα αυτό δεν σχετίζεται με συμβολισμούς και βαθύτερα νοήματα. Θέλω απλά να είμαι ο εαυτός μου χωρίς να κρίνομαι και να νιώθω ελεύθερη. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, οι περισσότεροι –συνθέτες και μουσικοί – ξεχώριζαν τη μουσική από το ποιοι ήταν στην πραγματικότητα και τι τους άρεσε. Επρόκειτο πραγματικά για δύο διαφορετικές διαστάσεις.

– Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί και εμπνευσμένοι καλλιτέχνες που έχετε συνεργαστεί μέχρι σήμερα;

Ο Claudio Abbado ήταν πραγματικά μια τεράστια επιρροή στη ζωή μου, που συμπτωματικά καθοδήγησε και τον Gustavo Gimeno επίσης! Ο Zoltán Kocsis ήταν ένας φανταστικός πιανίστας και αρχιμουσικός, που φυσικά αποτέλεσε επίσης τεράστια έμπνευση για μένα. Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω και τον Vladimir Horowitz… Η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη και συνεχίζεται. Με εμπνέουν καλλιτέχνες εκτός της κλασικής μουσικής επίσης. Ζωγράφοι, ηθοποιοί, άνθρωποι που έχουν βαθιά σύνδεση με την τέχνη τους. Μου αρέσει να «βιώνω» κατά κάποιον τρόπο την εμπειρία της εργασίας τους, για να δω πώς βλέπουν την ίδια τη ζωή.

©JuliaWesely

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και τι θα λέγατε πως αυτή έχει προσφέρει στη ζωή σας;

Δεν ήταν μια ενεργή απόφαση, απλώς κάτι που ξεκίνησα όταν ήμουν πολύ μικρή. Η μουσική, η τέχνη γενικότερα, μου προσφέρει τα πάντα. Την θέληση να ανακαλύψω και να διατηρήσω ακέραιο αυτό που πραγματικά είμαι, να βρω την Αλήθεια και ιδιαίτερα εκείνη την αλήθεια που είναι σκληρό και δύσκολο να ανακαλύψω στην εποχή μας: Την αλήθεια του νοήματος για το τι είναι ουσιώδες στη ζωή.

– Τι άλλα πράγματα αγαπάτε εκτός της μουσικής; Από πού αντλείτε δύναμη και ενέργεια;

Λατρεύω τις ταινίες, τις εικαστικές τέχνες – παρόλο που δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο για περιηγήσεις στα μουσεία – και τη φύση, ιδιαίτερα το να βρίσκομαι δίπλα στη θάλασσα. Κάνοντας μια βόλτα και καθαρίζοντας το μυαλό μου, μου δίνει έμπνευση, όπου και αν βρίσκομαι στον κόσμο. Αγαπώ φυσικά ιδιαίτερα και το φαγητό και δεν βλέπω την ώρα να απολαύσω διάφορες τοπικές γεύσεις στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε μια χώρα που προσφέρει απεριόριστα πράγματα σε έναν επισκέπτη καλλιτέχνη.

– Ποια είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες σας για το μέλλον;

Δεν θα έλεγα πώς έχω προσδοκίες, όμως τα όνειρα προέρχονται από το υποσυνείδητό μου. Τα ακολουθώ πιστά και ύστερα βλέπω πού με πηγαίνουν.


Central portrait of Yuja Wang: ©Norbert Kniat


Διαβάστε επίσης:

Η σπουδαία Yuja Wang με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου στο Ηρώδειο!