Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το νέο παράδειγμα που έχουν φέρει οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην παγκόσμια ανθρώπινη κατάσταση. Αντιλαμβανόμενο τη σπουδαιότητα της πρωτόγνωρης αυτής συγκυρίας, παραμένει ενεργά σταθερό στη θέση του ως φορέας διάδοσης γνώσης αλλά και στο ρόλο του ως μέσο διαμόρφωσης και στήριξης ιδεών και διαλόγου.

Έχοντας επίγνωση της νέας πραγματικότητας και με σεβασμό πρωτίστως στην ασφάλεια όλων, το Ethnofest επιστρέφει για την 11η έκδοσή του το χειμώνα του 2020. Η βασική επιθυμία όλων μας είναι να μπορέσει το φεστιβάλ να διεξαχθεί ομαλά με τη φυσική παρουσία των θεατών, των καλεσμένων και της ομάδας καθώς η βιωματική κινηματογραφική εμπειρία είναι μέρος της ταυτότητας τόσο της διοργάνωσής μας όσο και γενικότερα των φεστιβάλ στον κόσμο. Σε περίπτωση όμως που οι συνθήκες μας οδηγήσουν σε μια διαφορετική εναλλακτική, θα φροντίσουμε να γίνει με ολοκληρωμένο, ουσιαστικό αλλά και ευχάριστο τρόπο τόσο σε σχέση με την παρουσίαση της σύγχρονης παραγωγής εθνογραφικών ντοκιμαντέρ όσο και με τις προσεκτικά επιλεγμένες παράλληλες δράσεις ώστε οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες να έρθουν σε άμεση σύνδεση με την εμπειρία που το φεστιβάλ μας προσφέρει κάθε χρόνο.

Το 11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest θα διεξαχθεί από 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου του 2020.

Υποβολή Ταινιών

Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ αναζητά ταινίες που παρατηρούν, αφουγκράζονται και στοχάζονται τους πολιτισμούς του κόσμου και την ανθρώπινη κατάσταση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και προσεγγίσεις της εθνογραφίας, της ανθρωπολογίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών.

Καλούμε λοιπόν ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που χρησιμοποιούν οπτικοακουστικά μέσα για την έρευνά τους αλλά και σκηνοθέτες που έχουν συνεργαστεί με ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής. Αναζητάμε ντοκιμαντέρ όπως και ταινίες που υπερβαίνουν με δημιουργικό τρόπο τα όρια (των συμβατικών προδιαγραφών) του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Η πρόσκληση αυτή αφορά και ταινίες σπουδαστών που έγιναν ως μέρος των πτυχιακών τους εργασιών ή μέσα στο πλαίσιο άλλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων.

Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες παραγωγής από το 2018 και μετά. Οι ταινίες μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες: Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και τη φετινή Θεματική Ενότητα με τίτλο Επανεξετάζοντας το Brexit.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ανοιχτές ενότητες εδώ.

Η υποβολή ταινιών μπορεί να γίνει έως και τις 15 Ιουνίου. Παρακαλούμε να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις του Φεστιβάλ και να συμπληρώσετε την αίτηση.