Η Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου θα υποδεχθεί τα Υπόγεια Ρεύματα μαζί με τον Θάνο Ανεστόπουλο, ηγετική μορφή του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα, για 2 βραδιές, την Παρασκευή 19  και 26 Απριλίου 2013.

Τα Υπόγεια Ρεύματα και ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο τραγουδιστής, ο συνθέτης άλλα και ηγετική φιγούρα στα Διάφανα Κρίνα, έχουν μια πορεία 2 δεκαετιών με βασικό κοινό τους τόπο την ποίηση.

Τα δύο συγκροτήματα – αλλά και μόνος του ο Θάνος Ανεστόπουλος – έχουν μελοποιήσει πολλούς ποιητές, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Πολυδούρη, ο Ιωάννης Πολέμης, ο Ιωάννης Γρυπάρης, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, ο Βολφ Μπίρμαν, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ‘Εντγκαρ Άλαν Πόε, Σύλβια Πλαθ, κλπ. Κάποιες από αυτές τις μελοποιήσεις θα ακούσουμε τις δύο Παρασκευές στο Σταυρό του Νότου.

 Θάνος Ανεστόπουλος

Τα Υπόγεια Ρεύματα κοιτάζουν πίσω και δίνουν φωνή στα ξεχασμένα αλλά και επίκαιρα κομμάτια της δισκογραφίας τους. Επιστρέφοντας στα παλιά τους κομμάτια, ξαναθυμούνται τις τότε επιρροές τους και τις ενώνουν με τις νεότερες. Λόγια που χάθηκαν στο χρόνο ξαναδιαβάζονται και παρουσιάζονται χωρίς φόβο, «τσαλακωμένα» ενάντια στους ατσαλάκωτους της εποχής μας.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος λυρικός, εκφραστικός, έντονα φορτισμένος, αναζητα τα αυθεντικά συναισθήματα μέσα από τραγούδια δικά του και άλλων δημιουργών.

Τα Υπόγεια Ρεύματα και ο Θάνος Ανεστόπουλος λοιπόν, στις “Τσαλακωμένες Μέρες” που βιώνουμε, παίζουν μαζί και χώρια σε μια παράσταση που κύριο μέλημα της είναι να ευαισθητοποιήσει την ελπίδα μας για το αύριο…

Τα Υπόγεια Ρεύματα αποτελούνται από τους Γρηγόρη Κλιούμη (κιθάρα – τραγούδι), τον Κώστα Παρίσση (κιθάρα –τραγούδι), τον Νίκο Γιούσεφ (ηλεκτρικό μπάσο, μουσικό πριόνι) και τον Τάσο Πέππα (τύμπανα).