Τα τραγούδια της Eleni Era, θυμίζουν μια διαδικασία εξιλέωσης και ένα αντίδοτο που δημιουργείται από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε από το ντεμπούτο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε το 2019 με τίτλο Rise Love, η Eleni Era βυθίζεται βαθιά σε ένα ραντεβού με την ψυχή της και χτίζει μέσα από αυτό το νέο της άλμπουμ, Younger Heart.

Η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα αμάλγαμα ονειρικής ποπ, συγχωνευμένης με μπαρόκ στοιχεία που απογειώνονται μέσα από μια ηχητική φωτεινότητα ηλεκτροακουστικών ενορχηστρώσεων. Το πρώτο single της Eleni Era ‘Who You Are’, εκφράζει μια διηγητική διάθεση γεμάτη μελαγχολικό πλούτο και αξιοπρέπεια, αποκαλύπτοντας την ανάγκη της μουσικού να αγκιστρωθεί από την διαδικασία αυτοαποδοχής στην οποία βρίσκεται . Η ίδια εξηγεί, «’Όλα όσα ψάχνουμε βρίσκονται βαθιά μέσα μας και ήτανε πάντα εκεί. Και αν επιτέλους δούμε τον εαυτό μας με ανιδιοτελή αγάπη, τότε θα καταλάβουμε πραγματικά ποιοι είμαστε.»

«Ο δίσκος Younger Heart στέκεται στον ορίζοντα μεταξύ δύο εποχών. Από τη μία πλευρά παρουσιάζει μια παλέτα παλιών αποχρώσεων της καρδιάς μου. Τον ενθουσιασμό, την αφέλεια, τον αβάσταχτο πόνο, αλλά και τη μεγαλοπρεπή, παθιασμένη αγάπη μιας νεαρής καρδιάς. Τα μισά τραγούδια στο άλμπουμ παρουσιάζουν διαφορετικές φάσεις μιας περίπλοκης σχέσης του παρελθόντος. Θεωρώ πως δεν ήμουν έτοιμη να αγκαλιάσω αυτό το κεφάλαιο και να αποδεχτώ τις αλλαγές που επέφερε στον εαυτό μου και την προσωπικότητα μου. Η δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν μια αποφασιστική καμπή και ένα θεραπευτικό κάλεσμα, σαν να περπατούσα πάνω σε σπασμένα γυαλιά μέχρι να φτάσω τον ήλιο’, όπως αναφέρομαι στο τραγούδι «Mirror». Τα υπόλοιπα τραγούδια γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια και είναι τραγούδια ελπίδας, συμπόνιας, ενότητας, μιας νέας αυγής.»

Το ‘Who You Are’ έρχεται ως προμήνυμα του δεύτερου single της με τίτλο ‘Walk With Me’, το οποίο γράφτηκε μετά από μια περίοδο ανασκόπησης θεμάτων και προβληματισμών που προέκυπταν από μια σχέση. Στο κομμάτι, τα μοτίβα της κιθάρας μεταφέρονται υπόγεια και παντρεύονται με τους γαλήνιoυς ήχους των synth, μετατρέποντας τα φωνητικά της Eleni Era σε εμπειρικές σφαίρες. «Η λύση σε εκείνα τα θέματα ήταν η κοινή απόφαση για μια νέα αρχή μαζί. Την ιδέα για το τραγούδι την είχα στο αεροπλάνο, πετώντας πάνω από τη γή και αφήνοντας πίσω μου παλιές σκέψεις. Ηχογράφησα αμέσως το μέρος της φωνής στο κινητό μου και κατάφερα να τελειώσω με τους στίχους πριν την προσγείωση.»

Eleni Era

Μεγαλωμένη στην μόνιμη αλλά αναζωογονητική ασφάλεια ενός μικρού κυπριακού χωριού, πριν την εγκατάστασή της στο Βερολίνο στην ηλικία των 18, η Eleni Era έχει μια αδιανόητη ικανότητα να μετατρέπει την προσωπική της υπόσταση σε ένα ακουστικό ελιξίριο μέσα στα κομμάτια της. Χρησιμοποιώντας τόσο την αγγλική όσο και τη μητρική της γλώσσα (ελληνικά), η τραγουδοποιός εκφράζει τον εαυτό της χωρίς συστολή, μέσα από τα πολυμορφικά δημιουργήματα του Younger Heart που αποτελείται από ονειρικές ποπ μπαλάντες (‘Who You Are’, ‘Deceived’), ακούσματα από chamber ποπ (‘Mirror’, ‘Bells’, επιρροές από νεοϋορκέζικο Χιπ Χοπ (‘Red’) αλλά και επιρροές από ποπ της δεκαετίας του 80 (‘Younger Heart’, ‘No Ending To The Wonder’).