Την Πέμπτη 16 Ιουlίου το Yiorgos Fakanas Group θα παρουσιάσει στο café του Νομισματικού Μουσείου κυρίως συνθέσεις από τις πέντε τελευταίες ορχηστρικές δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Φακανά (ECHOES (2005), DOMINO (2006), INTERSPIRIT (2010), MAESTRO (2011) και ACROBAT (2012)).

Στη σημερινή σύνθεση του YFG (Yiorgos Fakanas Group), συμμετέχουν οι: Τάκης Πατερέλης (saxes), Αντώνης Ανδρέου (trombone), Μάρκος Χαιδεμένος (keyboards), Γιώργος Φακανάς (bass), και Μένιος Πασιαλής (drums).

To ΥFG (Yiorgos Fakanas Group) δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και ο βασικός στόχος του ήταν και είναι, να περιλαμβάνει στις τάξεις του τους καλύτερους jazz αυτοσχεδιαστές της χώρας μας, έτσι ώστε η μουσική του, που είναι γραμμένη και ενορχηστρωμένη από τον Γ. Φακανά, να εκτελείται στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει παίξει σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με συμφωνικές και ορχήστρες εγχόρδων, στο Ηρώδειο με την Big Band της ΕΡΤ και σε έργα άλλων συνθετών με μεγάλες διεθνείς ορχήστρες. Ακόμη έχει πάρει μέρος σε συναυλίες συνεργαζόμενο με την ΚΟΕΜ και σε θεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις για θεατρική μουσική που έγραψε ο Γιώργος Φακανάς.

Την τελευταία τριετία  το γκρουπ συνεργάζεται σε συναυλίες με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι: Dave Weckl, Mike Stern, Anthony Jackson, Frank Gambale, Dennis Chambers, Bireli Lagrene, Alex Acuna, Mitch Forman, Tony Lakatos, Eric Marienthal, Greg Howe, Horacio El Negro, Guthrie Govan, Scott Kinsey, Brett Garsed, Bob Franceschini, κ.ά., παίζοντας σε όλον τον κόσμο, σε χώρους όπως το COTTON CLUB στο Τόκιο, στο ART CENTER στη Σεούλ-Ν.Κορέα, στο ιστορικό 55BAR στη Νέα Υόρκη, στο Sala Radio στο Βουκουρέστι, σε sold-out παραστάσεις.

Ταυτόχρονα μεγάλα διεθνή μουσικά περιοδικά έχουν κάνει καταπληκτικές κριτικές για τη δισκογραφία του Φακανά κατατάσσοντάς τον στους καλύτερους  και δημιουργικότερους μπασίστες και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής, (ΑμερικάνικοBass Player-τεύχος Δεκεμβρίου 2008, Bass musician magazine, Modern Drummer, Bass guitar magazine, Γαλλικό Bassiste, Rhythm κλπ).

Το cd του INTERSPIRIT μπήκε στις προτάσεις για GRAMMY στην κατηγορία Best Contemporary Jazz cd (2010).

Σε όλη αυτή την πορεία, διατηρήθηκε πάντα ένα υψηλότατο μουσικό επίπεδο που αναγνωρίστηκε από το κοινό όπου και αν εμφανίστηκαν το YFG και ο Γιώργος Φακανάς.