Η εγκατάσταση του Νίκου Σταθόπουλου, Ύδωρ – Δομικό Στοιχείο Ι, αποτελεί το επόμενο έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του project Εντός/Εκτός στο χώρο της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44 από τις 7 έως τις 18 Μαΐου 2015. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, στις 19:00.

Με γνώμονα τη γεωμετρία και τη μηχανική της κίνησης, η εγκατάσταση του Νίκου Σταθόπουλου στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44 σχετίζεται με το Νερό, το στοιχείο με τη μεγαλύτερη ποσοτική παρουσία στην επιφάνεια της γης και απαραίτητο συστατικό για την ύπαρξη της ζωής.

Το έργο, οργανωμένο σε οριζόντιες επιφάνειες που φέρουν το υγρό στοιχείο εσωτερικά, τοποθετείται στο κατάστημα της στοάς, επιχειρώντας να διερευνήσει τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αλλά και τις διαφοροποιήσεις στην αντίληψη ανάμεσα στο πραγματικό τοπίο και την αναπαράσταση. Σε διαλογική σχέση με τον αστικό δομημένο χώρο, οι υδάτινοι ορίζοντες παρεμβαίνουν ως μία ανατρεπτική, «ονειρική» προσθήκη στην καθορισμένη εικόνα του καταστήματος, υποδηλώνοντας την αντιδιαστολή ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό περιβάλλον.

Κινούμενη κατασκευή, το έργο αποτελεί μία διαδραστική εγκατάσταση, στην οποία ο καλλιτέχνης καλεί τους θεατές να παρατηρήσουν τους γεωμετρικούς υδάτινους σχηματισμούς στον εσωτερικό χώρο, αλλά και να μεταβάλλουν τη θέση τους, αλλάζοντας την ισορροπία του υγρού στοιχείου και δημιουργώντας κάθε φορά ένα διαφορετικό τοπίο. Κατά αυτόν τον τρόπο, το ενδιαφέρον του έργου δεν εξαντλείται μόνο στη διαμόρφωση και τη θέαση της γλυπτικής φόρμας⋅ στο προσκήνιο έρχεται και η βιωματική σχέση του θεατή με το αστικό και το φυσικό τοπίο, ως αφορμή για την ανάκληση της μνήμης εικόνων, πρωταρχικών σκέψεων και συναισθημάτων, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες που περικλείονται σε αυτό.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τις 5 Μαρτίου 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα φιλοξενηθούν διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.