Το 2014 είναι έτος του El Greco, του μεγάλου κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης (Ισπανία – Ελλάδα). Τα Υακίνθεια όμως, τιμούν τη μνήμη ενός άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Αναγέννησης, του Βιτσέντζου Κορνάρου με τον Ερωτόκριτο, που πέθανε το 1614 – ίδια χρονιά με τον El Greco.


Για δέκατη έβδομη χρονιά και για δύο ημέρες, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου, τα Υακίνθεια συνδιαλέγονται με τις τέχνες και τα γράμματα για να παράξουν πολιτισμό, στα 1260 υψόμετρο του Άγιου Υάκινθου, στα Ανώγεια.


Μια σύγχρονη αντιμετώπιση του μεγάλου ποιήματος, που εδώ και 400 χρόνια, φέγγει στον ουρανό της Κρήτης…

Υακίνθεια 2014: Το Πρόγραμμα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει για τον Ερωτόκριτο.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Νίκος Ξυδάκης, θα παρουσιάσουν τους δύο δρόμους του Ερωτόκριτου.

Ο Χρήστος Τζιφάκης σε ένα μοναδικό Φλαμένγκο Jazz τρίο.

Το κρητικό κουαρτέτο του Στέλλιου Πετράκη με το Θανάση Μαυρόκωστα.


ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επικ. Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα δώσει ομιλία με θέμα: «Αρετούσα: μια λαβωμένη τσ’ Ερωτιάς, του Πόθου αρρωστημένη».

Οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται μαζί με τον Ψαραντώνη στη μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παίχτηκε στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου.

Διορθωτική ανακοίνωση για την μουσική παράσταση: Λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων και συγκεκριμένα την μεγάλων διαστάσεων σκηνή που είναι απαραίτητη για την παράσταση του Ερωτόκριτου, όπως παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, με τον Ψαραντώνη, τους Χαΐνηδες και την ομάδα χορού «Κι όμΩς κινείται», δεν είναι δυνατή η ολοκληρωμένη παρουσίασή τους στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Θα έχουμε όμως την χαρά να υποδεχτούμε τους Χαΐνηδες μαζί με τον Ψαραντώνη, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν ένα κομμάτι από την ιδιαίτερη αυτή παράσταση.

…Και μία έκπληξη που περιμένουμε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ειδικά για τα Υακίνθεια, με θέμα τον Ερωτόκριτο.

 Έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων με θέμα: «Οι ήρωες του Ερωτόκριτου»  με σύγχρονα πρόσωπα.

*Λεζάντα φωτογραφίας: «Ψαραντώνης ως Ρήγας», έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων από την έκθεση «Οι ήρωες του Ερωτόκριτου»