Η Feelgood παρουσιάζει την βραβευμένη ταινία του Regis Roinsardμε τίτλο “Χτυποκάρδια στο γραφείο”, που προβάλλεται από την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013.

 

ΒραβείοΚοινού San Francisco Film Festival, 2012

Βραβείο Κοινού 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, 2013

Υποψήφιο για 5 César, 2013: Καλύτερη Φωτογραφία, Καλύτερα Κοστούμια, Καλύτερη Πρώτη Ταινία, Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική, Καλύτερα Σκηνικά

 

Όπως ακούγεται και στην ταινία η Γαλλία είναι φτιαγμένη για τον έρωτα. Όπως μας έχει εκπαιδεύσει η εικονογραφία της δεκαετίας του πενήντα, εκείνη η εποχή ξεχωρίζει λες και ήταν φτιαγμένη για τις ρομαντικές κομεντί. Όπως όλοι ξέρουμε ο έρως είναι τυφλός και κάθε δακτυλογράφος που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ξέρει το τυφλό σύστημα απέξω κι ανακατωτά, γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά του αφεντικού της, αλλά και στη δική μας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τα «Χτυποκάρδια στο Γραφείο», μια απολαυστική γαλλική κομεντί με κομψή ρετρό αύρα χάρη στην εντυπωσιακή αναπαράσταση μιας κατεξοχήν ρομαντικής εποχής.

 

Σύνοψη:

Άνοιξη 1958. Η Rose Pamphyle (Deborah Francois) είναι είκοσι ενός, ζει σ‘ ένα χωρίο με τον γκρινιάρη, χήρο πατέρα της και είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο ενός μηχανικού. Η μόνη της προοπτική δείχνει να είναι η ήσυχη, ανιαρή ζωή της νοικοκυράς. Όμως η νεαρή Rose έχει διαφορετικές προσδοκίες. Καταφθάνει στη Lisieux της Νορμανδίας, όπου περνάει από συνέντευξη για μια θέση γραμματέως και τα πάει μάλλον άσχημα. Παρόλα αυτά η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία δακτυλογραφεί δίνει στον χαρισματικό Louis Echard (Romain Duris), το υποψήφιο αφεντικό της, την ιδέα να την προπονήσει για μεγάλους διαγωνισμούς δακτυλογράφησης. Η Rose θα φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο γρήγορης δακτυλογράφου στον κόσμο. Αλλά η αγάπη για τους διαγωνισμούς αρχίζει να βάζει εμπόδια στην ίδια την αγάπη…

 

Trivia and Fun Facts:

  • Η πρωταγωνίστρια Déborah François χρειάστηκε να εξασκηθεί στη δακτυλογράφηση για δυο με τρεις ώρες καθημερινά κατά την προετοιμασία του γυρίσματος αλλά και κατά τη διάρκεια. Η προπόνηση της ήταν τόσο εντατική που παραλίγο να τραυματιστεί.

  • Το soundtrack περιέχει πολλά παλιά γαλλικά κομμάτια των Jacqueline Boyer, Jack Aryand και Les Chausettes Noires, τον οποίων ο frontman Eddy Mitchell κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία υποδυόμενος τον δεσποτικό πατέρα του Louis.

  • Το στυλ των ρούχων έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αναπαράσταση της εποχής. Η διαφοροποίηση των δύο γυναικείων χαρακτήρων, της Rose και της Marie προκύπτει κατευθείαν από το ντύσιμο τους. Έτσι, η Marie φοράει παντελόνια και χαμηλά παπούτσια, καθώς είναι παντρεμένη με Αμερικάνο και είναι πιο μοντέρνα και πρωτοποριακή από την επαρχιώτισσα, συγκρατημένη Rose.

  • Το ροζ φόρεμα της πρωταγωνίστριας που βλέπουμε στην τελευταία σκηνή είναι αναφορά στο αντίστοιχο ροζ φόρεμα που φοράει η Marily Monroe στο How to Marry a Millionaire. Η συγκεκριμένη απόχρωση στο Populaire προήλθε από ένα περιοδικό της εποχής και ταιριάζει με το χρώμα της Jady γραφομηχανής.

  • Η ταινία κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ και είναι από τα πιο ακριβά κινηματογραφικά σκηνοθετικά ντεμπούτα στη Γαλλία.

  • Ο σκηνοθέτης είχε πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το πώς έπρεπε να κινούνται, να κάθονται και να συμπεριφέρονται οι ηθοποιοί μπροστά στο φακό. Για παράδειγμα, ζήτησε από την Bérénice Bejo να κάτσει σταυροπόδι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καθόταν μια γυναίκα της εποχής σε μια φωτογραφία. Το περιστατικό αφορά τη σκηνή που η Marie κάνει μαθήματα πιάνου στη Rose, όπου μέχρι και τα ρούχα της είναι ίδια με αυτά της γυναίκας στη φωτογραφία.

 

Credits:

Σκηνοθεσία: Regis Roinsard

Σενάριο: Regis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt

Παραγωγή: Xavier Amblard, Alain Attal, Gaetan David, Andre Logie

Παίζουν: Romain Duris, Deborah Francois, Shaun Benson, Berenice Bejo

Σχεδιασμός Παραγωγής: Sylvie Olive

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Guillame Schiffman

Κοστούμια: Charlotte David

Διάρκεια: 111’