Με μια συναυλία αφιερωμένη στα «Χρώματα της Ιβηρικής», την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Στέφανος Τσιαλής που διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε έργα εμπνευσμένα από την ισπανική μουσική παράδοση, με την υπογραφή του Manuel de Falla [Μανουέλ ντε Φάγια], του Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ] και του Johann Nepomuk Hummel [Γιόχαν Νέπομουκ Χούμμελ]. Με την ΚΟΑ-Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου συμπράττει ο αμερικανός σταρ της βιόλας Marc Sabbah [Μαρκ Σαμπάχ], ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του, για τον οποίο ο θρυλικός μαέστρος Zubin Mehta [Ζούμπιν Μέτα] έχει εκφραστεί με τα θερμότερα λόγια, χαρακτηρίζοντάς τον «εκπληκτικό βιολίστα».

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρίσκονται μερικές από τις πλέον εμβληματικές δημιουργίες του σπουδαίου ισπανού συνθέτη του 20ού αιώνα Manuel De Falla: το Ιντερλούδιο και ο Ισπανικός χορός από την όπερα «Η σύντομη ζωή», το μπαλέτο «Ο μάγος έρωτας» και οι Σουίτες αρ. 1 και 2 από το μπαλέτο «Το τρίκωχο καπέλο». Θα ακουστούν ακόμη η σύνθεση Alborada del grazioso του Ravel και το Ποτπουρί για βιόλα και ορχήστρα του Hummel.

Marc Sabbah – Περισσότερες πληροφορίες για τον μουσικό

Ο Marc Sabbah είναι αναγνωρισμένος σολίστ βιόλας, μουσικός δωματίου, καθηγητής και σήμερα σόλο βιόλα της της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου. Γεννήθηκε το 1988 στη Νέα Υόρκη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Παραστατικών Τεχνών Fiorello H. LaGuardia και στο Προκολεγιακό Τμήμα της Σχολής Juilliard. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο του Άμστερνταμ ως μαθητής των Sven Arne Tepl και Nobuko Imai, αποφοιτώντας με έπαινο.

Το 2013 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Βιόλας του Άμστερνταμ και τρία χρόνια αργότερα απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής (Grand Prix in Μusic), στο πλαίσιο των Rising Stars, με τη σόλο εμφάνισή του στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Επιπλέον, σε ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ, του απενεμήθη το πρώτο Μεγάλο Βραβείο (1st Grand Prize) στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Μανχάταν. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες με διεθνούς φήμης ορχήστρες (Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, Συμφωνική της Βασιλείας, Φιλαρμονική του Κάσκο, Filharmonie του Άμστερνταμ, Κρατική Συμφωνική της Αττάλειας, Φιλαρμονική της Μπογκοτά κ.ά.). Από το 2017, ο Marc Sabbah είναι καθηγητής βιόλας στο Βασιλικό Ωδείο του Μονς (Βέλγιο). Το 2019, δημιούργησε, επίσης στο Βέλγιο, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Kâsteaux, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

Πρόσφατα, η νέα του ηχογράφηση με τίτλο «AppassionΑlto» (Prospero Classical), που περιλαμβάνει έργα για βιόλα και πιάνο, απέσπασε επαινετικές κριτικές από το περιοδικό «STRAD» και άλλα έντυπα. Ως ιδρυτικό μέλος και βιολίστας του String Trio NOMADA, ο Marc Sabbah συνεργάζεται με τον David Cohen, σόλο τσέλο της Συμφωνικής του Λονδίνου, και τον καταξιωμένο βιολονίστα Noé Inui. Ο Marc Sabbah έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε σε Εκουαδόρ και Κολομβία. Διδάσκει επίσης σε masterclasses.

Από το 2020, είναι πρεσβευτής των Jargar Strings. Tην περίοδο 2023-2024, έχει προγραμματίσει συναυλίες μουσικής δωματίου στο Εκουαδόρ, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία και στο Βέλγιο, καθώς και εμφανίσεις σε Μεξικό, Ελλάδα, Ελβετία, Κολομβία και Ιταλία. Παίζει με βιόλα Leroy F. Geiger του 1951.

Συντελεστές συναυλίας

  • ΚΟΑ | Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • Μουσική διεύθυνση | Στέφανος Τσιαλής
  • Marc Sabbah [Μαρκ Σαμπάχ]
  • Συμπαραγωγή | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών