Στο πλαίσιο της έκθεσης Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει την περίοδο των εορτών εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά (από 6 ετών) και εφήβους, με ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια, ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης και άλλες παράλληλες δράσεις.

Η έκθεση Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών παρατείνεται έως τις 2 Μαρτίου 2014.   

Αναλυτικότερα:

• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 12-2μμ Εικαστικό εργαστήρι κατασκευής
εφήμερης εγκατάστασης με φρούτα (για παιδιά 6-12 ετών). Είσοδος ελεύθερη

Το έργο Ένας ακόμη κήπος, ένας ακόμη κύκλος της Μαρίας Τσάγκαρη, που αποτελείται από εκατοντάδες λουλούδια φτιαγμένα από στάχτη, γίνεται η αφορμή για να κατανοήσουν μαθητές του Δημοτικού (6 – 12 ετών) την έννοια του εφήμερου στην τέχνη. Κατά τη διάρκεια του δίωρου εργαστηρίου η εικαστικός θα δείξει στην πράξη την διαδικασία δημιουργίας ενός έργου που δεν δύναται να παραμείνει στο χώρο και στο χρόνο. Κάθε παιδί καλείται να φέρει μαζί του δύο διαφορετικά φρούτα εποχής κι ένα μαχαιράκι βουτύρου. Η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει τρόπους δημιουργίας λουλουδιών με τα φρούτα και στο τέλος όλοι μαζί θα συνθέσουν έναν πολύχρωμο και μυρωδάτο κήπο.

• Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013, 12 – 2μμ Περφόρμανς και Αρχαιολογία: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά (8-12 ετών) Είσοδος ελεύθερη

• Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013, 12 – 2μμ επαναλαμβάνεται για εφήβους 13-16 ετών. Είσοδος ελεύθερη

Με αφετηρία το έργο του Ευθύμη Θέου και του Θανάση Δεληγιάννη, το Γεύμα,  το ΕΜΣΤ οργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να προσεγγίσουν τα παιδιά (αλλά και οι γονείς τους) βιωματικά το επιστημονικό πεδίο της αρχαιολογίας.  Μέσα από δραστηριότητες όπως η θεατρική / χορευτική  αναπαράσταση, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι ζωγραφικές και άλλες «πλαστικές» παρεμβάσεις και τελικά η διαμόρφωση ενός μικρού μουσείου με τα ευρήματα, τις ζωγραφιές και τις δημιουργίες τους, τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη Ευθύμη Θέου θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να ενσαρκώσουν διαφορετικούς ρόλους, να νιώσουν εικαστικοί καλλιτέχνες, αρχαιολόγοι, αθλητές, ηθοποιοί.
   
• Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, 12 – 2μμ, εικαστικό εργαστήρι για εφήβους 12 – 16 ετών με θέμα την εκδρομή και τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Είσοδος ελεύθερη
 Μια σχολική εκδρομή στη Γαλλία αποτέλεσε την αφορμή για το έργο του Κοσμά Νικολάου Ευρωπαϊκό όνειρο. Στο εικαστικό εργαστήρι τα παιδιά καλούνται να φέρουν μαζί τους αναμνηστικά αντικείμενα (π.χ. φωτογραφίες, σουβενίρ) από μια δική τους εκδρομή με το σχολείο ή την οικογένειά τους και να ανασύρουν μαζί με τον καλλιτέχνη μνήμες και βιώματα τα οποία και θα «εκθέσουν» σε μια δική τους προθήκη.

• Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, 5.30 – 7 μμ:  Οι καλλιτέχνες ξεναγούν το κοινό στην έκθεση Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών. Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου οι καλλιτέχνες Έλενα Αντωνοπούλου της ομάδας City Index Lab, Χρύσα Βαλσαμάκη, Πάκυ Βλασοπούλου Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Ευθύμης Θέου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Πέτρος Μώρης, Κοσμάς Νικολάου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Μαρία Παπανικολάου, Τούλα Πλουμή και Στεφανία Στρούζα. Θα προηγηθεί εισαγωγή από την επιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη.

• Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου οι καλλιτέχνες Ινώ Βαρβαρίτη, Μαρία Βαρελά, Παναγιώτης Βορριάς, Αθανάσιος Ζαγορίσιος, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Αλέξανδρος Λάιος, Σοφία Ντώνα, Ιωάννα Ξημέρη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Μαρία Τσάγκαρη, Μάρω Φασουλή,  και Μυρτώ Φερεντίνου. Θα προηγηθεί μια εισαγωγή από την επιμελήτρια Τίνα Πανδή. (Με το εισιτήριο της εισόδου)

Παράλληλη δράση

• Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, 8μμ, ηχητική περφόρμανς, διάρκειας 30 λεπτών, στο πλαίσιο του έργου Σε ένα βαθμό η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή της Στεφανίας Στρούζα, με τη συμμετοχή του ηλεκτρονικού σχήματος Acte Vide. (Σε συνεργασία με τον επιμελητή Αποστόλη Βασιλόπουλο). Πρόκειται για μια απόπειρα να διερευνηθεί και ηχητικά το δίπολο Ανατολή – Δύση που απασχολεί την καλλιτέχνιδα στην εγκατάστασή της. Είσοδος ελεύθερη.

Για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες και κρατήσεις  στα τηλέφωνα:  210 9242111-3, εσ.23 (κα Μαρίνα Τσέκου), εσ. 24 (κα. Ανίνα Βαλκανά), εσ. 13 από τις 9 – 17.00.

Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό την ημέρα των Χριστουγέννων, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013 και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014.