Τα Χριστούγεννα έρχονται νωρίτερα φέτος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 γιορτάζουμε στο Μουσείο, στη Μονή Λαζαριστών, από το πρωί έως το απόγευμα, ξεναγούμαστε στις τρέχουσες εκθέσεις, ακούμε μουσική, αγοράζουμε τα δώρα μας, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Μαύρου Τετραγώνου του Καζιμίρ Μαλέβιτς με ειδική προβολή ταινίας και γευόμαστε ιδιαίτερες λιχουδιές…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξενάγηση & ελεύθερη είσοδο

12:00

Ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό στην έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος. Τυπώματα». Πρόκειται για την παρουσίαση 67 τυπωμάτων του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου (Stephen Antonakos), δωρεά του καλλιτέχνη προς το ΚΜΣΤ το 2012. Ο ίδιος εξήγησε ότι στην πράξη του αυτή τον ώθησε η σχέση που έχουν τα έργα αυτά με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων κονστρουκτιβιστών και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που έστειλε στο μουσείο.

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

Η είσοδος στην έκθεση στις 19.12 θα είναι δωρεάν

Εγκαίνια

13:30

Εγκαίνια της έκθεσης «Πέρα από την κοινή θέση. ‘Προτάσεις’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Επιλογές από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».

Με άξονα το θέμα της καλλιτεχνικής μεταπολεμικής πρωτοπορίας, η έκθεση φιλοξενεί επιλεγμένα έργα και καλλιτέχνες που καθόρισαν τις συνθήκες της γνώσης, της πραγματικότητας, της ζωής, και άρα και του πολιτισμού και της τέχνης.

Μέσα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η έκθεση αντλεί από τις δεξαμενές της δωρεάς της Μάγδας Κοτζιά, της ομάδας των Νέων Ρεαλιστών, αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών που στα τέλη της δεκαετίας 1960 και κατά τη δεκαετία 1970 αναμορφώνουν την ιστορική καλλιτεχνική πραγματικότητα: μέσα από την αντίστασή τους, τη διαμαρτυρία ή την κριτική τους απόσταση από την πιο κοινή θέση απέναντι στην πραγματικότητα της εποχής τους, μέσα από την πολιτική πρακτική και τη φιλοσοφική τους θεώρηση, οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται αναδεικνύουν την κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της τέχνης και κατοχυρώνουν τη θέση τους ως αναγνωρισμένων συμβόλων της τέχνης της εποχής.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμβολικής ανταλλαγής έργων από τις συλλογές του ΚΜΣΤ και του ΜΜΣΤ..

Διάρκεια: 19 Δεκεμβρίου 2015 – 5 Μαρτίου 2016

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου

Καλλιτεχνική διεύθυνση ΜΜΣΤ: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Ηχητικά γλυπτά Baschet και Συναυλία των Fractal Sprawl

14:00

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί τους φίλους του να αποχαιρετήσουν το 2015 σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία με ηχητικά γλυπτά, μια γιορτή μουσικής, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα C.A.L.M. (Community Action in Learning Music—Κοινοτική Δράση στη Μάθηση της Μουσικής) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, τo Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 14:00, στη Μονή Λαζαριστών.

Πρόκειται για μια συναυλία του συνόλου Fractal Sprawl και συγκεκριμένα των μουσικών Κωνσταντίνου Βελένη και Τηλέμαχου Ρουδνικλή, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά αυτοσχεδιάζοντας με κιθάρα, DIY (Do-It-Yourself) όργανα αφής των ίδιων των μουσικών, μαρίμπα και ηχητικά γλυπτά Baschet. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι διάρκειας περίπου 30’ και περιλαμβάνει αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι μεταμορφώνουν την αφαίρεση σε μια μουσική ερευνητική προσέγγιση.

Τα 14 ηχητικά γλυπτά Βaschet—“structures sonores”—τα οποία τιτλοφορούνται Αστέρι, Δίσκος, Πολυέλαιος, Ελατήριο, Διπλό Ελατήριο, Κυρτές Ράβδοι, Ευθείες Ράβδοι, Σκάλα, Χορδές, Αψίδα, Πλέγμα, Σφύριγμα, Τρεις Σταυροί, Κρύσταλλο, αποκτήθηκαν πρόσφατα από το Πρόγραμμα C.A.L.M. που ίδρυσε η καθηγήτρια Ελένη Λαπιδάκη για την προώθηση ισότητας ευκαιριών σε μια υψηλής ποιότητας μουσική εκπαίδευση, έκφραση και δημιουργικότητα σε διάφορες «κοινότητες μάθησης» οικονομικά αποδυναμωμένων αστικών και επαρχιακών περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα C.A.L.M. έχει λάβει το «Βραβείο Ακαδημαϊκής & Επιστημονικής Αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Μετά από την συναυλία των Fractal Sprawl οι παρευρισκόμενοι θεατές-ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν οι ίδιοι με τα ηχητικά γλυπτά Baschet σε έναν απρόβλεπτο και ανοικτό σε όλους αυτοσχεδιασμό απολαμβάνοντας τις καταπληκτικές εκφραστικές δυνατότητες αυτών των οργάνων μαζί με φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Προβολή

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Καζιμίρ Μαλέβιτς με αφορμή τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια της έκθεσης ‘0,10-Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση’ όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το “Μαύρο Τετράγωνο”. Τα εγκαίνια έγιναν στην γκαλερί Ντομπίτσινα στην Αγία Πετρούπολη, στις 19.12.1915.

Διάρκεια: 54’, σε συνεχόμενη προβολή, Σκηνοθεσία Barrie Gavin & Reiner E. Moritz, 1989. Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους.

Γλυκά & Εδέσματα

Οι φίλοι του ΚΜΣΤ θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν γιορτινά μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο ΜΙΛΤΟΣ στο μουσείο, καθώς και εδέσματα με έκπτωση 30% στο εστιατόριο τουρκικής κουζίνας Ayhan, στη Μονή Λαζαριστών. Η προσφορά για το εστιατόριο Ayhan ισχύει μόνο για το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, 14:00-18:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου ελευθέρας εισόδου του ΚΜΣΤ.

Bazaar εκδόσεων

Και φέτος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει έως 70% έκπτωση σε πάνω από 60 τίτλους εκδόσεων και σε όλες του τις αφίσες, από τα πωλητήριά του, στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 έως το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016.

Εορταστικό ωράριο & εκθέσεις

_Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)

Εκθέσεις: «Στήβεν Αντωνάκος. Τυπώματα» & «Πέρα από την κοινή θέση. ‘Προτάσεις’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Επιλογές από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».

Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

24, 25, 26, 31 Δεκεμβρίου 2015 & 1,2,6 Ιανουαρίου 2016: κλειστά.

_Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Έκθεση: « Η Υπέρβαση της Άβυσσος»

Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00

Παρασκευή 10:00-22:00

24 Δεκεμβρίου & 31 Ιανουαρίου 10:00-14:00

25, 26 Δεκεμβρίου 2015 & 1,6 Ιανουαρίου 2016: κλειστά