Η Inner Ear μας προσκαλεί σε ένα λαμπερό live, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, για την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του Χρήστου Λαϊνά, στο ΚοοΚοο Bar. Το album λέγεται Η Αγάπη Θα Λάμψει και λίγο πριν την live παρουσίαση του ο Χρήστος Λαϊνάς μας μιλάει για την γέννηση αυτού του πρώτου προσωπικού δίσκου.

Συνέντευξη στον Νώντα Δουζίνα

CultureNow: Στις 22 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί ο νέος προσωπικός σας δίσκος «Η αγάπη θα λάμψει». Μιλήστε μας για αυτό τον δίσκο.

Χρήστος Λαϊνάς: Ηθελα να κάνω ένα δικό μου album εδώ και πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν το έπαιρνα πραγματικά απόφαση. Πολλές φορές ξεκινούσα δυναμικά αλλά στην πορεία σχεδόν το μετάνιωνα, δεν μου είναι τελικά και πολύ εύκολο να ολοκληρώσω έναν δίσκο!

Το album ουσιαστικά είναι ιδέες διαφόρων χρονικών περιόδων, για αυτό και ηχητικά δεν είναι ομοιογενές, πράγμα που μου αρέσει πολύ. Απ’ την μία πολλά συνθεσάϊζερς, vocoders και βρώμικα beats και απ’ την άλλη ακουστικές κιθάρες και μελώδικα!

Γενικά θα έλεγα ότι είναι ένας ποπ δίσκος ο οποίος δεν έχει σχέση με τον ήχο της Ονειροπαγίδας.

C. N.: Έχετε αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή, καθώς και τη σύνθεση των τραγουδιών, τόσο σε επίπεδο μουσικής όσο και στίχου. Τι προσπαθείτε να παρουσιάσετε μέσα από τα τραγούδια σας;

Χ. Λ.: Στην ουσία παλεύω να δημιουργήσω ήχους και λέξεις με τέτοια σειρά που θα συγκινήσουν την ψυχή μου… ξέρω οτι ακούγεται πολύ δραματικό ξαφνικά αυτό για έναν ποπ δίσκο αλλά έτσι είναι (ή έτσι θα έπρεπε να είναι) για οποιοδήποτε είδος μουσικής. Η μουσική είναι η τέχνη η οποία εκφράζει τα συναισθήματα των ανθρώπων μέσω των ήχων. Είναι το πρώτο πράγμα που έμαθα πηγαίνοντας παιδάκι πέντε χρονών στο ωδείο, και ίσως και το μόνο σωστό!

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι να αφοσιωθεί ένας καλλιτέχνης στο ερμηνευτικό μέρος ενός δίσκου, όταν ασχολείται και με όλα τα υπόλοιπα;

Χ. Λ.: Είναι λίγο εκνευριστικό μερικές φορές, έχεις δίκιο… αλλά όταν έχεις να ελέγξεις όλα αυτά συγχρόνως, με έναν παράξενο τρόπο μπλέκουν τόσο δημιουργικά που το ένα σχεδόν φέρνει το άλλο! Μικροί τυχαίοι ανύποπτοι συνδυασμοί, ένα όμορφο λάθος (λόγω του ότι δεν πρόσεχες γιατί είχες το μυαλό σου σε κάτι άλλο που έκανες εκείνη την ώρα)… όλα αυτά είναι μαγικά και συμβαίνουν συνήθως όταν προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζι. Τελικά θα πω οτι μου αρέσει και δεν το θεωρώ και τόσο δύσκολο!

C. N.: Ποιο «κομμάτι» σας θεωρείτε πως σας εκφράζει περισσότερο; Αυτό του ερμηνευτή ή εκείνο του τραγουδοποιού;

Χ. Λ.: Και τα δύο είναι ακριβώς το ίδιο για μένα.

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι για ένα καλλιτέχνη να παράγει μόνος το δίσκο του, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για όλους χρονική και οικονομική συγκυρία;

Χ. Λ.: Ποτέ δεν θα είναι ιδανικές οι συνθήκες για να φτιάξει κάποιος έναν δίσκο. Ιδίως στις δύσκολες
και άδικες εποχές που ζούμε η έκφραση θα πρέπει να βαράει κόκκινο και τα χρήματα δεν θα έπρεπε να έχουν και τόση σπουδαία σημασία τελικά. Δίσκοι βγαίναν και θα βγαίνουν κάτω απο πολύ παράξενες και απίστευτα αντίξοες συνθήκες. Ολα έχουν το τίμημα τους…

C. N.: Ποια δραστηριότητα αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος αυτή την περίοδο, η δισκογραφία ή οι ζωντανές εμφανίσεις;

X. Λ.: Τα πνευματικά δικαιώματα!

C. N.: Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να σας παρακολουθήσει από κοντά αυτό το χειμώνα;

Χ. Λ.: Εχω σκοπό να κάνω μερικές συναυλίες αλλά όχι πολλές… λίγες και καλές είναι ένας υγιής πρώτος στόχος.

C. N.: Ποιοί είναι οι στόχοι του Χρήστου Λαϊνά για το μέλλον;

Χ. Λ.: Να τελειώσουμε τον δίσκο με Ονειροπαγίδα, να συνεχίσω να έχω όρεξη να κάνω μουσική και να δημιουργώ όμορφους ήχους, να έχω τους φίλους μου, την οικογενειά μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε κοντά μου.