Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται μια ιδιότυπη περίοδο κρίσης, που άλλοτε χαρακτηρίζεται από όξυνση της έντασης και άλλοτε από αυξημένη διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμα αποδώσει καρπούς, ούτε είναι βέβαιο ότι θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου, έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, ασχολείται με διαχρονικά ζητήματα,θίγοντας επίσης καίρια θέματα που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πρόκειται για προβλήματα που μας ταλανίζουν, και θα συνεχίσουν να μας ταλανίζουν, όσο οι δύο πλευρές του Αιγαίου παραμένουν άκαμπτες στις θέσεις τους και αρνούνται να υιοθετήσουν ρεαλιστικές θέσεις, πουμόνο αυτές θα μας βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο.

Ο συγγραφέας

Ο Χρήστος Λ. Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Collegeof Law του Πανεπιστημίου του Illinois. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 1986 (εντεταλμένος επιμελητής, εντεταλμένος υφηγητής και τακτικός καθηγητής). Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και δίδαξε έως τη συνταξιοδότησή του το 2008. Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1987-1998), καθώςκαι δικαστής και αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1998-2011). Από το 2011έως το 2017 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την περίοδο 1996 – 1997 υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κ. Σημίτη. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται σε πολλούς τομείς του Διεθνούς Δικαίου (Δίκαιο των Συνθηκών, Δίκαιο της Θάλασσας, Δικαιώματα του Ανθρώπου, Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, κλπ).