Ο ποιητής Χόρχε Μποκανέρα θα συνομιλήσει με τη μεταφράστριά του Αγαθή Δημητρούκα, τον Κώστα Ήσυχο και τον ποιητή Ιωάννη Πανουτσόπουλο.

Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.

Ένας ομφάλιος λώρος δένει τον Χόρχε Μποκανέρα µε την Ελλάδα, από την πλευρά της µητέρας του και του μετανάστη από τη Σάµο παππού του. Ποιητής, κριτικός και δηµοσιογράφος, ο Χόρχε Μποκανέρα έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η συλλογή Τα µάτια του λόγου αποτελεί ένα απάνθισµα από το σύνολο του ποιητικού του έργου και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Μποκανέρα έχει τιµηθεί, µεταξύ άλλων, µε τα βραβεία Casa de las Américas (Κούβα), Internacional «Camaiore» (Ιταλία), Gran Premio de Honor Fundación para la Poesía (Αργεντινή), Premio Internacional «Ramón López Velarde» (Μεξικό), Casa de América de Poesía Americana (Ισπανία), Premio a la trayectoria «Poetas del Mundo Latino» (Μεξικό) και το Honorífico «José Lezama Lima» (Κούβα).

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου περιγράφει την ποίηση του Μποκανέρα: «Κάθε λέξη εκτείνεται ως την επόµενη (…) κι ύστερα πολλαπλασιάζεται σε ένα συνεχές κρεσέντο, στο οποίο η προφανής και ενίοτε οδυνηρή κλασική οµορφιά, αντί να αποσπά την προσοχή του αναγνώστη από την ουσία του ποιήµατος, του κόβει την ανάσα».

Η ποιητική συλλογή «Τα μάτια του λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.