Από τις 2 έως τις 20 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνεται ο Θεματικός Κύκλος «Ημέρες Πιάνου» και ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων, κάλεσε κορυφαίους δεξιοτέχνες των πλήκτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν και αυτοί ανταποκρίθηκαν θερμά!

Το κάλεσμα βέβαια περιλάμβανε ακόμη μερικούς δεξιοτέχνες, όχι στο πιάνο όμως. Μεγάλα αστέρια του μπαλέτου θα τιμήσουν τις θεματικές εκδηλώσεις του Μεγάρου, πλαισιώνοντας δύο μουσικές βραδιές με εξαίσιες χορογραφίες.

Έτσι, λοιπόν, στις 12 και 13 Απριλίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, εκτός από σολίστ του πιάνου θα εμφανιστούν το Σάββατο έξι από τα λαμπρότερα αστέρια του παγκόσμιου χορευτικού στερεώματος: ο Γίρζι Μπουμπένιτσεκ, η Ιζαμπέλ Σιαραβολά, η Μαρί-Ανιές Ζιλλό, η Νάντια Σαϊντάκοβα, ο Μίχαελ Μπάντσχαφ και ο Ματιέ Γκανιό.

Στις δύο βραδιές, οι οποίες τιτλοφορούνται «Χορεύοντας με το πιάνο» και πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Μυτιληναίος Α.Ε.-Όμιλος Επιχειρήσεων, οι λάτρεις του μπαλέτου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αποσπάσματα από αγαπημένα έργα παλαιότερων και νεότερων μαιτρ του είδους.

Τους χορευτές θα πλαισιώσουν αναλόγως οι πιανίστες Ελίζαμπεθ Κούπερ και Θανάσης Αποστολόπουλος, καθώς και δύο επιπλέον σολίστ: ο βιολιονίστας Κριστόφ Γκιό και ο τσελίστας Ρενάτο Ρίπο.

Μάλιστα, τα χορευτικά αποσπάσματα θα διανθιστούν από δύο μικρές μουσικές «ανάσες». Οι Ελίζαμπεθ Κούπερ και Θανάσης Αποστολόπουλος επέλεξαν να προσφέρουν στους φίλους της ορχηστικής τέχνης τη διασκευή ενός κοσμαγάπητου έργου, του «Μπολερό» του Μωρίς Ραβέλ, το οποίο έχει εμπνεύσει κατά καιρούς μεγάλους χορογράφους, ενώ στο β΄ μέρος της βραδιάς θα ακουστούν οι «Μουσικές στιγμές αρ. 3 και 4» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, δύο γνωστές συνθέσεις νεορομαντικού χαρακτήρα (Θανάσης Αποστολόπουλος).

Το πρόγραμμα θα αρχίσει με το περίφημο Pas de deux από τη β\’ πράξη της «Λίμνης των Κύκνων» του Πιότρ-Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ σε χορογραφία Μαριούς Πετιπά που θα ερμηνεύσουν η Νάντια Σαϊντάκοβα και ο Μίχαελ Μπάντσχαφ.

Θα ακολουθήσουν το σόλο «Francanapa» του Γίρζι Μπουμπένιτσεκ που χορογράφησε ο ίδιος πάνω σε μουσική του Αργεντινού Αστορ Πιατσόλα και ένα ντουέτο που βασίζεται στα «Τρία πρελούδια» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ σε χορογραφία του διάσημου Βρετανού Μπεν Στήβενσον. Θα το θα παρουσιάσουν η Ιζαμπέλ Σιαραβολά και ο Καρλ Πακέτ.

Για δύο ερμηνευτές προορίζεται επίσης το Pas de deux πάνω στο Κοντσέρτο για βιολί του Ιγκόρ Στραβίνσκυ που δημιούργησε ο Ζωρζ Μπαλανσίν το 1972 (Μαρί-Ανιές Ζιλλό – Γίρι Μπουμπένιτσεκ).

Το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει δύο σπουδαίες χορογραφίες: το έξοχο pas-de-deux από τη β\’ πράξη της «Ζιζέλ» των Ζαν Κοραλλί-Ζυλ Περρό, ηγετικών μορφών του λεγόμενου «λευκού μπαλέτου» του 19ου αιώνα, σε μουσική Ωγκύστ Αντάμ (ερμηνεία: Ιζαμπέλ Σιαραβολά και Καρλ Πακέτ) και ένα δημοφιλέστατο σόλο, ο «Θάνατος του κύκνου» του Μισέλ Φοκίν που βασίστηκε στη γνωστή σύνθεση από το «Καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς και που θα αποδώσει χορευτικά η Ιζαμπέλ Σιαραβολά.

Νεοκλασικισμός και μοντέρνος χορός θα εκπροσωπηθούν αντίστοιχα από δύο θρυλικούς χορογράφους: τον Ζωρζ Μπαλανσίν («Who Cares?»- «Ποιος νοιάζεται;»-μουσική: Τζωρτζ Γκέρσουιν) και τον Μωρίς Μπεζάρ (Pas de deux Βρουνχίλδης και Ζίγκφρηντ-μουσική: Ρίχαρντ Βάγκνερ-μεταγραφή για πιάνο: Ελίζαμπεθ Κούπερ).

Η μουσικοχορευτική συνάντηση συμπληρώνεται από τη σύγχρονη πινελιά του Γίρζι Μπουμπένιτσεκ με το Pas de deux «Συνάντηση», το οποίο θα ερμηνεύσει με την Mαρί-Ανιές Ζιλλό.

Info
«Χορεύοντας με το πιάνο»
12 και 13 Απριλίου, στις 20.30
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής,
Β. Σοφίας και Κόκκαλη