Το «Χώρα, σε Βλέπω» θα βρίσκεται μέσα στον Φεβρουάριο στο Παρίσι, με τη συνεργασία του Centre Culturel Hellenique, και το Σίδνεϊ, στο πλαίσιο του 40ου Greek Festival of Sydney. Τον Μάρτιο σειρά έχει το 19ο San Francisco Greek Film Festival.

Οι προβολές στο Παρίσι θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του μηνιαίου ραντεβού με το ελληνικό σινεμά Les Rendez-vous du cinéma grec που οργανώνει μία Παρασκευή κάθε μήνα το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο σινεμά Le Grand Action στο κέντρο του Παρισιού. Η σειρά των Ραντεβού – Χώρα, σε Βλέπω θα ξεκινήσει με την προβολή της Ευδοκίας, στις 11 Φεβρουαρίου, και θα συνεχιστεί με προβολές ταινιών όπως η Πρωινή Περίπολος, οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας και το Αθήναι, μέχρι και τον Ιούνιο.

Το «Χώρα, σε Βλέπω» όμως κάνει πρεμιέρα και στο Σίδνεϊ στις 24 Φεβρουαρίου με το Ζ και στο Φεστιβάλ που θα κρατήσει έως και τις 27/02, θα προβληθούν έξι ακόμη ταινίες, μεταξύ των οποίων και ο Ιωάννης ο Βίαιος, Ο Θίασος και η Μανταλένα, με την υποστήριξη της Finos Film. Η τελευταία μάλιστα θα προβληθεί και στο Σαν Φρανσίσκο, στα μέσα Μαρτίου, μαζί με τίτλους όπως Το Προξενιό της Άννας και το Από την Άκρη της Πόλης.

Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας

Η ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, με τη συνεργασία κατά τόπους φορέων, έχει αποτελέσει εξαρχής βασικό στόχο του προγράμματος. Όπως κάθε φορά, οι προβολές λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Κύριος χορηγός της δράσης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, ενώ χορηγοί δράσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

Παράλληλα με τη δράση του στο εξωτερικό το Χώρα, Σε Βλέπω θα συνεχίσει τις επιτυχημένες προβολές στην Ελλάδα, σε ημερομηνίες και πόλεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ)

Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου / συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου / γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη / επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές / εργαστήρια εικόνας: ANMAR FILM LAB, STEFILM, AUTHORWAVE / εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC / συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη / βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης / νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου / γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC / υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / social media managers: Γιώργος Παππάς, Δημήτρης Τσακαλέας / συνόψεις ταινιών: Θοδωρής Δημητρόπουλος / συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης / συντονισμός έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου / μεταφράσεις έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Michael Eleftheriou, Δέσποινα Παυλάκη, Κώστας Σκορδύλης / υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE / έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ο Θίασος