Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν σε επανέκδοση το βιβλίο του Τ.Ρ. Τόλκιν, που φέρει τον τίτλο «Χόμπιτ» και αποτελεί το …

… επικό προοίμιο του Άρχοντα των Δακτυλιδιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
O Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει την πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Το σχέδιό τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της πα-ρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν έχει καμιά όρεξη να εγκαταλείψει το ειδυλλιακό χωριό του Σάιρ. Όμως, όσον αφορά την καταγωγή του, ο Μπίλμπο είναι κατά το ήμισυ Τουκ, ένα γένος ονειροπόλο, που διψάει για ηρωικά κατορθώματα. Έτσι η προοπτική του ταξιδιού αφυπνίζει τον κρυμμένο εαυτό του και τον ωθεί να συμφωνήσει και να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Το προοίμιο της μνημειώδους τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια ανεπανάληπτη περιπέτεια φαντασίας και συνάμα ένα αξέχαστο ηρωικό παραμύθι που εδώ και πολλές δεκαετίες καθηλώνει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους.

Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα τρία μέρη της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού, Οι δύο πύργοι, Η επιστροφή του βασιλιά.

Το ΧΟΜΠΙΤ πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1978, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Σήμερα επανεκδίδεται με αναθεωρημένη μετάφραση και νέο εξώφυλλο (μαλακό και σκληρό).

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΧΟΜΠΙΤ
Μπίλμπο Μπάγκινς: Χόμπιτ, μέσης ηλικίας. Αρκετά συντηρητικός σαν χαρακτήρας, του αρέσει η άνετη ζωή και δεν θέλει να μπλέκει σε περιπέτειες.

Μάγος Γκάνταλφ: Μάγος (η προέλευση, οι ρίζες και τα κίνητρά του είναι τεράστιο θέμα και δεν είναι αναγκαίο να αναλυθούν εδώ): Εμφανίζεται ένα πρωινό στο σπίτι του Μπίλμπο και ουσιαστικά τον ‘αναγκάζει’ να μπει στην περιπέτεια.

Θόριν Δρύασπις: Πολεμιστής νάνος, επικεφαλής της ομάδας των νάνων στο βιβλίο, κληρονόμος του κατεστραμμένου βασιλείου των νάνων κάτω από το Μοναχικό Βουνό.

Σμάουγκ ο Δράκος, ή Νοσφιστής. Δράκος που κατέστρεψε το βασίλειο των νάνων κάτω από το Μοναχικό Βουνό και σφετερίστηκε το θησαυρό του.

Γκόλουμ: Έχει μικρή συμμετοχή στο Χόμπιτ, όμως έχει κομβική συμμετοχή στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Παραμορφωμένο πλάσμα, αδιευκρίνιστης (τουλάχιστον στο Χόμπιτ) προέλευσης, ζει σε μία υπόγεια σπηλιά κάτω από τα Βουνά της Καταχνιάς.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Χόμπιτ θεωρείται το προοίμιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς είναι ουσιαστικά η ιστορία για το πώς απέκτησε ο Μπίλμπο το Ένα Δαχτυλίδι (One Ring), γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της πλοκής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Τόλκιν όμως το είχε γράψει σαν μία αυτόνομη -παιδική- ιστορία. Αργότερα, όταν ο εκδότης του ζήτησε μία συνέχεια του βιβλίου, ο Τόλκιν ξεκίνησε να γράφει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών – τον οποίο φυσικά εξέλιξε και εμπλούτισε σε τόσο μεγάλο βαθμό που σήμερα θεωρείται έπος -και ταυτόχρονα κληρονομιά- της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η ταινία Χόμπιτ αρχικά θα αποτελούταν από δύο μέρη: Τα An Unexpected Journey και There and Back Again. Πολύ πρόσφατα όμως ο Peter Jackson αποφάσισε να εμπλουτίσει κι άλλο το υλικό της ταινίας προσθέτοντας και τρίτο μέρος το οποίο θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο προαναφερθέντα. Κάλεσε μάλιστα τους ηθοποιούς για επιπλέον γυρίσματα στη Ν. Ζηλανδία. Έτσι, έχουμε τρεις ταινίες: Ένα αναπάντεχο ταξίδι [An Unexpected Journey] (2012), The Desolation of Smaug (2013) και There and Back Again (2014). Ο ίδιος ο Jackson δήλωσε πως το επιπλέον υλικό θα αντληθεί από τις σημειώσεις του Τόλκιν για τη Μέση Γη από τα Παραρτήματα που βρίσκονται στο τέλος του τόμου «Η επιστροφή του Βασιλιά».

Το Χόμπιτ έχει μεταφραστεί σε 54 γλώσσες. Στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου έχει επανεκδοθεί σε νέα, επικαιροποιημένη μετάφραση, περισσότερες από μία φορές. Το βιβλίο, τουλάχιστον στον αγγλοσαξονικό κόσμο, δεν έχει μείνει ποτέ εκτός κυκλοφορίας. Έχει εμπνεύσει δεκάδες θεατρικές διασκευές του, θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο, παιχνίδια ρόλων, ακόμη και τη δημιουργία βιντεο-παιχνιδιών βασισμένων στην ιστορία του.

Η πρώτη έκδοση του Χόμπιτ κυκλοφόρησε σε 1500 αντίτυπα στις 21 Σεπτεμβρίου του 1937 και εξαντλήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τα σχέδια στην πρώτη έκδοση ήταν δημιουργίες του ίδιου του Τόλκιν ο οποίος σχεδίασε επίσης και το εξώφυλλο (κουβερτούρα) του βιβλίου. Το βιβλίο, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά, συνάντησε ένα ενθουσιώδες κύμα υποδοχής, με εγκωμιαστικές κριτικές από εφημερίδες όπως οι The Times και New York Post. Μάλιστα, ο C.S. Lewis, συγγραφέας της σειράς Το Χρονικό της Νάρνια και επιστήθιος φίλος του Τόλκιν, στην κριτική του για το Χόμπιτ στους Times συνέκρινε το βιβλίο με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:
O Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν γεννήθηκε το 1892 στην πόλη Μπλουμφοντέιν, στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης στη Νότια Αφρική. Η μητέρα του, Μέιμπελ, στις αρχές του 1895, καταπονημένη από το κλίμα, επέστρεψε στην Αγγλία μαζί με τους δύο γιους της. Οι γονείς του πέθαναν πολύ νωρίς, αφήνοντας τα δύο μικρά παιδιά στη φροντίδα του πατέρα Φράνσις Μόργκαν, ιερέα σε εκκλησία του Μπέρμιγχαμ. Στο Σχολείο Κινγκ Έντουαρντ, ο Ρόναλντ διδάχτηκε τους κλασικούς, τα αγγλοσαξονικά και τα μεσαιωνικά αγγλικά. Προικισμένος με μεγάλο γλωσσικό ταλέντο, άρχισε να φτιάχνει μια δική του «ξωτική » γλώσσα, έχοντας μελετήσει τη φιλανδική και την παλιά ουαλική. Tα χρόνια μετά τον A΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου έλαβε μέρος, αφοσιώθηκε στη διδασκαλία. Καθηγητής της αγγλοσαξονικής στην Οξφόρδη, αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους φιλολόγους του κόσμου. Είχε ήδη αρχίσει τη συγγραφή ενός μεγάλου κύκλου για τους μύθους και θρύλους της Μέσης Γης. Παντρεύτηκε την Ήντιθ Μπρατ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.Το 1954 εξέδωσε τον πρώτο τόμο της αριστουργηματικής τριλογίας O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, που συνάντησε τεράστια και απροσδόκητη για το συγγραφέα του επιτυχία. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, και έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σ΄ όλο τον κόσμο. Πέθανε το 1973 έπειτα από σύντομη ασθένεια.