Ο νέος κύκλος της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή “Jazz στο Μουσείο”, που εξερευνά διαφορετικές πτυχές της Μεσογείου αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», συνεχίζεται με την παράσταση “Ξημέρωμα στη Μεσόγειο” από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το piano trio, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση από τον κόσμο της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου. Στη συναυλία με τίτλο «Ξημέρωμα στη Μεσόγειο» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις για λύρα και piano trio εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου.

Το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet ξεκίνησε το 2011 με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και συνέχισε την πορεία του με πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου οι οποίες κυκλοφόρησαν από την ECM Records στο άλμπουμ Eight Winds το 2015. Το δεύτερο άλμπουμ του κουαρτέτου, με τίτλο Metamodal, κυκλοφόρησε το 2019.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του έχουν εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας καθώς επίσης και σε χώρους και φεστιβάλ τζαζ σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Συντελεστές συναυλίας «Ξημέρωμα στη Μεσόγειο»

  • Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα
  • Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
  • Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
  • Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκας
  • Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου – ARTos & Θέαμα

Σχετικά με τον κύκλο συναυλιών Jazz στο Μουσείο

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει την ενότητα μουσικών παραστάσεων Jazz στο Μουσείο, μια σειρά συναυλιών-αφιέρωμα σε διαφορετικά ρεύματα της τζαζ. Μια φορά τον μήνα, η τζαζ συναντά τις εικαστικές τέχνες στο Μουσείο και μαζί μας οδηγούν σε ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του είδους, με αφετηρία το Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Τσάκα.

Σε αυτόν τον κύκλο της σειράς, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες εμπνέονται από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» και εξερευνούν διαφορετικές πτυχές της περιοχής της Μεσογείου. Μετά το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου στις 9 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει το Δημήτρης Τσάκας “Sonic Horizons Trio” feat. Στέλλα Βαλάση & Κίμωνας Καρούτζος στις 8 Μαρτίου και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου με μια συναυλία από τους Human Touch (Σταύρος Λάντσιας, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου).

09/02: Σωκράτης Σινόπουλος Quartet – Ξημέρωμα στη Μεσόγειο
08/03: Δημήτρης Τσάκας “Sonic Horizons Trio” feat. Στέλλα Βαλάση & Κίμωνας Καρούτζος – Color Science
05/04: Human Touch (Σταύρος Λάντσιας, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου) – Mediterranean Touch