Η έκθεση «Ξεχασμένες Δαντέλες, Νέα Πνοή» επιθυμεί να φωτίσει και να επαναξιολογήσει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κληρονομιάς, κυρίως της γυναικείας, που είναι αυτό της δαντελοπλεκτικής. Η Ελένη Κυριάκου έχει διασώσει αμέτρητες ιστορικές ελληνικές δαντέλες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συλλογής που ξεπερνά τα χίλια κομμάτια. Έχει χρησιμοποιήσει επιλεγμένα κομμάτια για να δημιουργήσει μια συλλογή γυναικείων ενδυμάτων, επαναχρησιμοποιώντας (upcycling) υλικά στοιχεία της ελληνικής κληρονομιάς. Οι δαντέλες, αποκτούν έτσι νέα και διαφορετική χρήση: κομμάτια δαντέλας που κάποτε διακοσμούσαν το εσωτερικό ενός σπιτιού, κοσμούν σήμερα ένα γυναικείο σώμα μετασχηματίζοντας έτσι την έννοια της δαντέλας. Με αυτόν τον τρόπο δαντέλες του 19ου και του 20ου αιώνα ξαναγεννιούνται σήμερα μέσω της διαφορετικής τους χρήσης. Για το λόγο αυτό η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 07.06.23 σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να τονιστεί η σχέση της συλλογής με την αειφορία στην τέχνη.

Επιπλέον, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενώντας την έκθεση «Ξεχασμένες Δαντέλες, Νέα Πνοή» (Old Lace, New Life), επιθυμεί να αναδείξει τη σημαντική επιρροή που είχε η ελληνική αρχαιότητα στην ιστορία της ελληνικής δαντέλας, τόσο ως προς τη σαφή επιρροή στον σχεδιασμό όσο και στη θεματολογία. Με αφορμή αυτές τις επιρροές, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες του να δουν την έκθεση που παρουσιάζεται στο αίθριο του Μουσείου καθώς και να περιηγηθούν εικονικά στην ψηφιακή έκθεση στο βίντεο που ακολουθεί, όπου αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου αντιπαρατίθενται ψηφιακά με δαντέλες από τη συλλογή της Ελένης Κυριάκου.

Πηγή: namuseum.gr

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αριστερά: 218: Τριποδικός αμφορέας από την Αθήνα. 850-800 π.Χ. (Μέση Γεωμετρική περίοδος). Δεξιά: Σεμέν ορθογώνιο με δαντέλα κροσέ, σε λαϊκότροπη απόδοση απεικονίζονται αρχαιοελληνικά αγγεία της Γεωμετρικής περιόδου. Συλλογή Ελένης Κυριάκου. Ανακτήθηκε από: namuseum.gr