Το ΜΚΗΛ κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στοχεύουν στην επιμόρφωση σχετικά με την ιστορία των διακοσμητικών τεχνών αλλά και την ανάπτυξη χειροποίητων τεχνών όπως το κόσμημα.

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), Ν.Π.Ι.Δ. Αστική Εταιρία μη- κερδοσκοπική πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομικών το 1993. Άνοιξε στο κοινό το 1994 ως το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα και ένα από δύο στο είδος στο κόσμο. Στόχος του Μουσείου είναι να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο προώθησης της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών κυρίως όμως της παραγωγής των παραδοσιακών τεχνών. Στα 20 χρόνια από την ίδρυση του το επιστημονικό του τμήμα έχει οργανώσει περισσότερες από 70 περιοδικές εκθέσεις 1200 ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερους από 50.000 μαθητές ελληνικών σχολείων και  40.000 ενήλικες σε πολλαπλά προγράμματα επιμόρφωσης. Στο μέλλον το ΜΚΗΛ θα συνεχίζει να απευθύνεται σε ευπαθής ομάδες, θα προβάλει την νέα ελληνική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί με νέους μεθόδους πολιτιστικής εκπαίδευσης μέσα από το Μουσείο.

Σήμερα το ΜΚΗΛ αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό οργανισμό στην Ελλάδα με στόχο:

● την εκπαίδευση νέων για την ενδυνάμωση παραγωγής Διακοσμητικών τεχνών και κυρίως το εικαστικό κόσμημα

● την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών δράσεων για την πολιτιστική εκπαίδευση με συνεργασία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία στα μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών,

● την παροχή εμπειρίας με εργασία νέων επιστημόνων στο χώρο της μουσειολογίας /την έρευνα στην ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης διακοσμητικών τεχνών όπως και την εμπειρία εργασίας στα ελληνικά μουσεία σε σχέση με τον τουρισμό και την εξαγωγή του ελληνικού πολιτισμού,

● την ελεύθερη πρόσβαση σε ευπαθείς ομάδες και

● την συνεχή εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού διαμέσου των μονίμων συλλογών σε διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις

    

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πριν τα Χριστούγεννα, τα τελευταία 19 χρόνια η εκδήλωση που οργανώνουμε έχει εποχιακό χαρακτήρα αλλά και πολιτιστικό.

Φέτος προσκαλέσαμε έλληνες δημιουργούς να εκθέσουν τη νέα τους δουλειά. Ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες και επαγγελματίες με όσα μέσα διαθέτουν σχεδιάζουν και δημιουργούν τα δικά τους μικρά έργα τέχνης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής που η δημιουργία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πιστεύουμε ότι έναυσμα έχουν δώσει οι πολιτιστικές/ιστορικές εκθέσεις σύγχρονων εκθεμάτων. Οι παρουσιάσεις δημιουργών σε εκθέσεις και στο πωλητήριο του Μουσείου έχουν διακριθεί για την προβολή ελλήνων και ξένων δημιουργών, όμως είναι δύσκολο πάντα να εκτίθενται μόνο επιλεγμένα έργα σε μη-εμπορικές πολιτιστικές εκθέσεις.

Στους 20 δημιουργούς που θα βρείτε δεν έχει γίνει καμία λογοκρισία ή συγκεκριμένη επιλογή των έργων. Κριτήριο είναι η πρωτοτυπία των σχεδίων αλλά και των ειδών. Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, θα πλαισιώσουν το φετινό bazaar με ανεξάρτητη διακόσμηση στο χώρο. Υποδεχόμαστε χειροποίητα μυρωδικά σαπούνια, λάμπες, σουβέρ, patchworks, πλεκτά, κεντητά, κοσμήματα από ύφασμα, δέρμα, ξύλο, πλαστικό, και πολύτιμα υλικά, μαντήλια, δερμάτινες, υφασμάτινες κι άλλες τσάντες, καπέλα ζωγραφιστά κ.ά. Οι εκθέτες θα δείξουν αλλά ελπίζουμε και να πουλήσουν την πραμάτεια τους έχοντας στολίσει το δικό τους πάγκο στο Ισόγειο και στο δεύτερο όροφο του Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα προσφέρουν μέρος των εσόδων  για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου μας τονίζοντας και το μήνυμα της κοινωνικής πολιτιστικής προσφοράς.

● Τις ημέρες του bazaar η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο Μουσείο.

● Επίσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Από τον Δία στη Γη και από τη Χιλή στη Νεάπολη Λακωνίας», με ορυκτά και απολιθώματα από τη συλλογή του Κώστα Μανάκου.

● Για να τονίσουμε ακόμα περισσότερο το δημιουργικό κόσμημα στις 15/11 στο δώμα θα γίνει σεμινάριο Φέλτ με κατασκευές.