Η έκθεση Χειρ Αγγέλου συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη και για την περίοδο των εορτών έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων,

ενώ έχει διαμορφωθεί και το πρόγραμμα λόγω των ημερών.
 

Για τους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, τις ημέρες των γιορτών  και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010, η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο περιήγησης τους στην έκθεση.

Είτε χρησιμοποιώντας το σύστημα ψηφιακής ξενάγησης «XENAGOS», τα κείμενα του οποίου ετοίμασε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Βασιλάκη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είτε συμμετέχοντας στις καθημερινές δωρεάν ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στην έκθεση (πληροφορίες στο τηλέφωνο 2103671089, καθημερινά  9:00-15:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουνε την προβολή της ταινίας του Νίκου Νταγιαντά «ΧΕΙΡ ΑΓΓΕΛΟΥ», παραγωγή της Άνεμον Productions.

Για το διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο της έκθεσης, έχουν προγραμματισθεί και οι ακόλουθες παράλληλες δραστηριότητες:

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
ΧΕΙΡ ΑΓΓΕΛΟΥ
: Οι διαλέξεις της Παρασκευής

Διάλεξη με θέμα «Οι ζωγράφοι Άγγελος, Μιχαήλ Δαμασκηνός και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: συγκλίσεις και αποκλίσεις» και η επίδρασή του στους σύγχρονους και μεταγενέστερους ζωγράφους»

Ώρα έναρξης: 19.00, Χώρος: αίθριο

Διάλεξη της Μαρίας Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Οι ζωγράφοι Άγγελος, Μιχαήλ Δαμασκηνός και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: συγκλίσεις και αποκλίσεις».

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Συζήτηση με θέμα «Η ζωγραφική του Αγγέλου μέσα από τα μάτια των σύγχρονων ζωγράφων».

Ώρα έναρξης: 19.00, Χώρος: αίθριο

Μια συζήτηση της επιμελήτριας της έκθεσης Μαρίας Βασιλάκη με τον

Αλέκο Λεβίδη με τη συμμετοχή πολλών σύγχρονων εικαστικών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

«Άγγελος Χριστουγέννων» – Ανοικτή μέρα για μικρούς και μεγάλους
Στο πλαίσιο μιας γιορτινής ανοιχτής μέρας στο Μουσείο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση που αφιερώνεται στο βυζαντινό ζωγράφο Άγγελο και παράλληλα να τη συνδέσουν με τις μόνιμες συλλογές του ιδρύματος μέσα από επιλεγμένους σταθμούς.

«Άγγελος Χριστουγέννων» – Ανοικτή μέρα για μικρούς και μεγάλουςΣτο πλαίσιο μιας γιορτινής ανοιχτής μέρας στο Μουσείο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση που αφιερώνεται στο βυζαντινό ζωγράφο Άγγελο και παράλληλα να τη συνδέσουν με τις μόνιμες συλλογές του ιδρύματος μέσα από επιλεγμένους σταθμούς.

Το εορταστικό κλίμα συμπληρώνει ένα εργαστήρι κατασκευών για παιδιά, που θα πραγματοποιείται  στις 11.30, στις 12.30 και στις 13.30, κεράσματα, καθώς και μπαζάρ εκπαιδευτικού υλικού.

Τη γιορτινή αυτή μέρα η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες – Συμμετοχές

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλ. 210 3671067-70,

Δευτέρα έως και Παρασκευή 9.00-15.00

Η έκθεση

ΧΕΙΡ ΑΓΓΕΛΟΥ: Ένας ζωγράφος εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.
Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου εικόνων, Άγγελου Ακοτάντου που έζησε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Ο ζωγράφος Άγγελος υπήρξε ο πιο σπουδαίος ζωγράφος μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εποχής.

Η έκθεση χωρίζεται σε 3 ενότητες και εκτός από το έργο του ζωγράφου Αγγέλου, παρουσιάζονται δείγματα της τέχνης που δημιουργείται γύρω στο 1400 στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Κρήτη, ενώ παράλληλα εκτίθενται εικόνες που τεκμηριώνουν το πόσο σπουδαίος ζωγράφος υπήρξε ο Άγγελος για τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους ζωγράφους.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011.