Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση “Empathy” (ενσυναίσθηση) του Χαρίτωνα Μπεκιάρη η οποία θα εγκαινιαστεί την

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

 
Επιμέλεια έκθεσης: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

 

Ενσυναίσθηση

 
«Πιστεύω ότι η πράξη της ανάγνωσης εμποτίζει τον αναγνώστη με μια ευαισθησία για τον έξωθεν κόσμο την οποία συχνά οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν στερούνται. Ξέρω ότι αυτό μοιάζει αντιφατικό: στο κάτω κάτω, η ανάγνωση αποτελεί μια τόσο μοναχική, εσωστρεφή πράξη που μοιάζει να αντιπροσωπεύει μια απόσυρση από την καθημερινότητα. Αλλά η ανάγνωση, και ειδικότερα η ανάγνωση της λογοτεχνίας, μας ενθαρρύνει να ατενίσουμε τον κόσμο με νέους και προκλητικούς τρόπους…Μας επιτρέπει να κατοικήσουμε τη συνείδηση κάποιου άλλου, γεγονός που αποτελεί προάγγελο της ενσυναίσθησης,- και η ενσυναίσθηση είναι, για μένα, ένα από τα φέροντα σημάδια ενός επαρκούς ανθρώπινου όντος.»

 
John Connolly, The Book of Lost Things

 

 
«Στην πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο empathy [ενσυναίσθηση],  ο Χαρίτων Μπεκιάρης επικαλείται ταυτόχρονα τα αγαπημένα του βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τον Αριστοτέλη, συλλέγει επίμονα υγρές ανάσες ζώων και φτερουγίσματα ψαριών, αποβιβάζεται στο νησί του Πρόσπερου και επιβιώνει ολομόναχος στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, με όχημα το αραχνοΰφαντο σύμπαν που εγκαθίσταται στα χαρτιά του. Δράττοντας την αληθινή ευκαιρία που μόνη η ζωγραφική δεινότητα δίνει στο σχέδιο (μελάνι και γκουάς), ξεδιπλώνει τη φαντασία του συναρμολογώντας νεοκλασικές ιστορίες αγάπης και νεογοτθικές ιστορίες τρόμου, συμπλέκοντας αλληγορίες, παρομοιώσεις και μεταφυσικά συμβάντα.

Πέρα από το συναρπαστικά σκοτεινό φαντασιακό, αυτό που θα απομείνει ανεξίτηλα ορατό στο βλέμμα θεατή είναι η βαθιά αυτοβιογραφική διάθεση του καλλιτέχνη».

 
Ίρις Κρητικού

Σεπτέμβριος 2012