Από τις 8 Φεβρουαρίου 2015 ξεκινούν οι παραστάσεις για το έργο «Ως τα τρίμματα του αδάμαντος – Ο Εξηνταβελόνης» της Μαρίας Φραγκή στο Beton7.

Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7.

Το έργο

Ο “Φιλάργυρος του Μολιέρου, εις την λαλουμένην ημών γλώσσαν” εκδίδεται ανώνυμα το 1816 στη Βιέννη, από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων, λόγιο, ιερωμένο και δάσκαλο τότε στην Σμύρνη. Εκεί μεταφέρεται και η υπόθεση έργου, προσαρμόζοντας στα ήθη της προεπαναστατικής Ελλάδας όλη τη δράση. Ο «Φιλάργυρος» εδώ  δεν είναι μόνο ένας τσιγκούνης, που προκαλεί το γέλιο με τις εμμονές του, αλλά και ένας καταπιεστικός πατέρας, ένας δυνάστης σε οικογενειακή και κοινωνική κλίμακα. Είναι επιπλέον ένας αναξιοπρεπής, λάγνος και κοινωνικά ανυπόφορος εκμεταλλευτής, εχθρός της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του διαφωτισμού και  κάθε έννοιας ελευθερίας.

Το φιλελεύθερο πνεύμα σ’ αυτό το κείμενο συναντά  τη γλωσσική ζωντάνια  με την καίρια χρησιμοποίηση της πολύχρωμης και ιδιωματικής ομιλίας. Ο Οικονόμος γνωρίζει σε βάθος όχι μόνο τη γαλλική εκδοχή του Φιλάργυρου (Μολιέρος) αλλά και όλες τις  άλλες, όπως  εξηγεί  στον πρόλογό του, που παρατίθεται στην έκδοση εν είδει μανιφέστου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν του διαφεύγει και ο κρητικός «Κατζούρμπος» που κινείται σε παρεμφερή θεματική κλίμακα.

Οι συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή

Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική: Στέφανος Γανωτής

Φωτισμοί: Μαρία Φραγκή

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ξύδα

Video Art: Αναστάσης-Παναγής Μελέτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γραμματικάκη

Ηθοποιοί: Κατερίνα Γραμματικάκη, Πάνος Κορδαλής, Νατάσσα Κοσμίδου, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιώργος Ρουστέμης, Κώστας Τζουάνας