Από τις 17 Φεβρουαρίου 2015 στο Dasein Lab, η συγγραφέας/σεναριογράφος Αλεξάνδρα Μπελεγράτη θα παρουσιάζει το Workshop Σεναρίου με τίτλο Ταξίδι στις εικόνες.

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας;

Ποιά σύμβολα, αρχέτυπα και πως τα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας/σεναριογράφος;

 Πως φτιάχνει κάποιος σε 20 λέξεις μια ιστορία;

Πως χτίζουμε τους χαρακτήρες μας (πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές) και πως το  ‘σεντούκι με τους θησαυρούς’ μας, το παρελθόν των ηρώων (backstory) βοηθά στην ροή της ιστορίας;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το Workshop Σεναρίου: Ταξίδι στις εικόνες που θα προσφέρει μία ανάλυση της δομής, εκφραστικών μέσων και εργαλείων εισάγοντάς μας παράλληλα στον κόσμο της κινηματογραφικής γραφής. Έτσι θα ανακαλύψουμε μαζί  ξανά τη μαγεία μέσα μας και γύρω μας…

Στο εργαστήρι μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει να εμβαθύνει στη δομή και στη γλώσσα ενός σεναρίου, «μιας ιστορίας με εικόνες» καθώς επίσης και στην εξέλιξη των δημιουργικών του μέσων. 

Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή εν γένει, ή τη συγγραφή σεναρίου, χωρίς αυτό να είναι αναγκαία προϋπόθεση. Επίσης, απευθύνεται σε εκείνους που ασχολούνται με το σινεμά και το θέατρο όπως σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, Δ/ντες φωτογραφίας, Δ/ντες παραγωγής, μοντάζ, κλπ, καθώς το σινεμά και το θέατρο αφορούν ομαδική εργασία και όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη, το σενάριο αλλά και τη δημιουργική διαδικασία.

Ο στόχος είναι – μέσα από απλούς τρόπους, συζήτηση, αποσπάσματα από ταινίες, με απλά σχεδιαγράμματα και ασκήσεις στο χώρο του εργαστηρίου  –  να εξελίξει ο καθένας τη δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ιστορία με εικόνες, η οποία θα χτίζεται  μέσα στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Εναλλακτικά, ιστορίες  που ήδη έχουν μέσα τους, μπορούν να βρουν σωστές δομές και τρόπους έκφρασης βάσει της ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα του καθενός.  Έτσι, ο καθένας, ολοκληρώνοντας το εργαστήριο, θα έχει ‘χτίσει’ την πρώτη ύλη μέσα του για  ένα σενάριο ή ένα βιβλίο ή οποιοδήποτε άλλο λογοτεχνικό είδος που θέλει να δουλέψει ή να έχει βρει τα ‘κενά’ σε υλικό που ήδη έχει ασχοληθεί και δημιουργήσει. 

Μερικές πληροφορίες για την εισηγήτρια

H Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα της το «Έτσι έπρεπε να γίνει» από τις εκδόσεις Iason Books (www.iasonbooks.com.gr) το 2011 και το “Κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα” από τις εκδόσεις Πηγή (www.pigi.gr), το 2013. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα: «Κλωστή»,  «Έξω από το σώμα», «Ballroom dance» και «Λέξεις ανάμεσα μας».

Έχει γράψει τηλεοπτικές προτάσεις, σενάρια για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς επίσης και  ντοκιμαντέρ. Ως script consultant, έχει δουλέψει σε τέσσερα σενάρια στα αγγλικά.

Το σενάριό της στα αγγλικά «You are My Only Sunshine» διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του London Greek Film Festival 2010. Συμμετείχε στο Carmel Film Festival, USA, 2012 και διακρίθηκε το Δεκέμβρη του 2012 στα Angel Film Awards – Monte Carlo/Monaco, παίρνοντας δύο βραβεία, ‘Best Special Mention Screenplay’ και ‘Best Family Drama Screenplay’. 

Το 2012, στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ,  παρουσίασε συγγραφική/δημιουργική της δουλειά και δούλεψε με τις τάξεις του Σεναρίου εκεί ως Visiting Lecturer.