Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πέντε βιντεο εγκατάστασεις μεγάλων διαστάσεων, που αποτελούν τον μνημειακό κύκλο έργων της διεθνούς Ιρανο-αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Shirin Neshat, με τίτλο Women without Men.

Για τις ανάγκες της έκθεσης ενοποιήθηκαν οι δυο χώροι του υπογείου και διαμορφώθηκαν μεγάλες αίθουσες με κινηματογραφικές συνθήκες προβολής. 

Το έργο Women without Men, που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008, είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο –απαγορευμένο στο Ιράν- μυθιστόρημα της ιρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, που γράφτηκε το 1989.

Μέσα από πέντε βίντεο-εγκαταστάσεις, η καλλιτέχνις αφηγείται πέντε παράλληλες ιστορίες γυναικών που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και που, μέσω διαφορετικών οδών, συναντώνται σε έναν κήπο στην πόλη Karaj. Πρόκειται για την ανύπαντρη δασκάλα Mahdokht, τη νεαρή πόρνη Zarin, τις δυο ανύπαντρες φίλες Faezeh και Munis, και, τέλος, την μεσήλικα αστή Farokh Legha. Κοινό συνδετικό στοιχείο των πέντε γυναικείων χαρακτήρων είναι ο αγώνας τους για ελευθερία και επιβίωση μέσα σ’ ένα καθεστώς αυστηρών κανόνων, απαγορεύσεων και ενοχών σε σχέση με την κοινωνική συμπεριφορά και τον προσωπικό αυτοκαθορισμό των γυναικών. Η αφηγηματική δράση, όπως και στο μυθιστόρημα της Παρσιπούρ, εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού.

Στις 19 Μαρτίου, ώρα 19.00 η Σιρίν Νεσάτ συζητά με την Άννα Καφέτση επιμελήτρια της έκθεσης στο πλαίσιο του προγράμματος Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό.