Ο καταξιωμένος βιολονίστας Wolfgang Schröder θα συμπράξει με την Underground Youth Orchestra υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Α. Καμέρη, H. Vieuxtemps και W.A. Mozart, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Καμέρης
Dance on strings
Wolfgang Schröder, βιολί

H. Vieuxtemps
Κονσέρτο No 5 σε Λα Μινόρε Op. 37 για βιολί και ορχήστρα
Wolfgang Schröder, βιολί

W. A. Mozart
Συμφωνία No.41 σε Ντο Μείζονα, K.551
Allegro vivace
Andante cantabile
Menuetto, Allegretto
Molto Allegro

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Wolfgang Schröder

Γεννημένος σε νοτιογερμανική οικογένεια, ο Wolfgang Schröder ξεκίνησε τις πρώτες σπουδές με τους γονείς του. Σε νεαρή ηλικία η Ana Chumachenko έγινε η δασκάλα του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του ως βιολιστή.
Στη νεαρή ηλικία των 17 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον γερμανικό κρατικό διαγωνισμό Jugend musiziert και εν συνεχεία, υποτροφία στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία Menuhin (IMMA). Έχει παίξει μαζί με τους Yehudi Menuhin και Alberto Lysy, τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Barbican Center, Λονδίνο), στη Νότια Αμερική (Teatro Colon, Buenos Aires) και πολλές άλλες.

Μετά την αποφοίτησή του από το IMMA, συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ υπό τον καθηγητή Sandor Vegh και στη συνέχεια στη Σχολή Μουσικής Mannes στη Νέα Υόρκη υπό τον καθηγητή Aaron Rosand.

Η σόλο καριέρα του Wolfgang Schröder περιλάμβανε παραστάσεις με τη Φιλαρμονική της Βαυαρίας, τη Φιλαρμονική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στουτγάρδης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, την Ορχήστρα Δωματίου Talich, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Πολωνίας, τη Kammerorchester Basel, τη Rubinstein Phil harmony Lodz, τη Φιλαρμονική Δωματίου του Salzburg, Camerata Salzburg, τη Συμφωνική της Νυρεμβέργης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου, Ισραηλινό Σύνολο Σολίστ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Ταϊλάνδης κ.λπ. Ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECCO) από το 1993-1995 και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αναγνωρισμένες περιοδείες συναυλιών παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Vladimir Ashkenazy, ο Andrey Boreyko, ο Daniel Raiskin, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.
Ως ενεργός μουσικός δωματίου, το 1992 ίδρυσε το Belcanto String Trio και από το 1996 έως το 2005 έπαιζε τακτικά ως βιολιστής του Trio Parnassus. Τον Σεπτέμβριο του 2001 το Trio Parnassus έλαβε το διάσημο βραβείο Echo Classic για την πλήρη ηχογράφηση του πιάνο τρίο του Schumann.

Μιχάλης Οικονόμου

Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο. Λαμβάνοντας πέντε υποτροφίες συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση. Δάσκαλοι του υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής, οι Lukas Foss, Θόδωρος Αντωνίου, Jorma Panula, Gianluigi Gelmetti και David Hoose.

Έχει τιμηθεί με έντεκα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων τα βραβεία των διεθνών διαγωνισμών “Δημήτρης Μητρόπουλος” και “ALEA III”. Eίναι μόνιμος αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης διευθυντής του μουσικού τμήματος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 2020 έχει αναλάβει ως καθηγητής τη σχολή διεύθυνσης ορχήστρας του ιστορικού Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει δημιουργήσει και διδάσκει το μοναδικό πανελλήνιο masterclass διεύθυνσης ορχήστρας της χώρας μας, καθώς επίσης τρία διεθνή ετήσια masterclass διεύθυνσης ορχήστρας (Ουγγαρία-Μάλτα-Αθήνα), επιλέγοντας ως μαθητές τους κορυφαίους νέους μαέστρους ανά τον κόσμο, έχοντας έτσι εδραιώσει τη φήμη του ως σπουδαίος δάσκαλος διεύθυνσης ορχήστρας σε διεθνές επίπεδο.

Το 2011 κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, ενώ για πολλά χρόνια διεύθυνε το γκαλά των νικητών του κορυφαίου διαγωνισμού τραγουδιού Operalia του Placido Domingo. Παράλληλα με τη λαμπρή θητεία του στο Κατάρ, ο κύριος Οικονόμου ήταν επί σειρά ετών ο πρώτος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μάλτας. Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των Ελληνικών ορχηστρών και τουλάχιστον είκοσι διαφορετικών συμφωνικών ορχηστρών του εξωτερικού. Εκπροσωπείται από το κορυφαίο καλλιτεχνικό γραφείο IMG Artists και πραγματοποιεί περισσότερες από σαράντα συναυλίες ανά τον κόσμο ετησίως.

Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra μετά από δεκαετή καλλιτεχνική παρουσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με γερμανικά πανεπιστήμια και φορείς. Το 2019, μετά από τιμητική πρόσκληση, συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic, πρόσκληση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ελληνική νεανική συμφωνική ορχήστρα.

Στόχος της Underground Youth Orchestra είναι να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της μέσα από την σολιστική εμφάνιση τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη.

Η UYO εξασφαλίζει την δωρεάν συμμετοχή των μελών της στα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της. Πιστοποιώντας την συμμετοχή των μελών της στις δράσεις της, συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω εκπαιδευτική εξέλιξη των ταλαντούχων μουσικών στο εξωτερικό.

Οι πρόβες της ορχήστρας γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συντονίζονται από την εκπαιδευτική ομάδα της ορχήστρας, η οποία εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου προετοιμασία. Αποτελείται από τους διακεκριμένους καθηγητές με ενεργή δράση στις ορχήστρες:
Φραντς Σεστάνι (Ορχήστρα Academica) υπεύθυνος καθηγητής εγχόρδων
Κώστας Σίσκος (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) υπεύθυνος καθηγητής χάλκινων πνευστών
Μιχάλης Ραμός (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) υπεύθυνος καθηγητής ξύλινων πνευστών
Μαρίνος Τρανουδάκης (Ορχήστρα Ε.Λ.Σ) υπεύθυνος καθηγητής κρουστών

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Η UYO εκτός από την καλλιτεχνική της δράση αναπτύσσει ένα σύνθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το UYONetwork, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της ορχηστρικής τέχνης.

Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η ίδρυση της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας Χαλανδρίου, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου.

Μέσα στην δεκαετή παρουσία της ορχήστρας, η οποία ξεκίνησε από ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της), η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 συναυλίες στην Αθήνα, άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Η UYO έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους (Christoph Eschenbach, Catherine Larsen-Maguire, Garrett Keast, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Μιχάλη Οικονόμου) καθώς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες (Έλλη Πασπαλά, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμο Μουμούρη, Άκη Σακελλαρίου).

Στο εξωτερικό συνεργάστηκε και έδωσε συναυλίες στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Βερολίνο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.

Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach.

Στις παλαιότερες εμφανίσεις της περιλαμβάνονται: Η συναυλία στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στην Αρχαία Ολυμπία. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις «Η Νύχτα Μέρα» των εγκαινίων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η συμμετοχή της στην ηχογράφηση και το videoclip του τραγουδιού “I Love Athens” με την Έλλη Πασπαλά. Η συμμετοχή της στον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ένωση των δύο Γερμανιών, που οργανώθηκε από την Γερμανική Πρεσβεία. Συμμετείχε στις συναυλίες «Στον Κήπο του Μεγάρου 2016» που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής. Συμμετείχε στην συμφωνική σκηνική Μπαλάντα «Τραγουδώντας την Γέρμα» του F.G. Lorca, καθώς και στην παράσταση “LlawFall” σε σκηνοθεσία του Μάξιμου Μουμούρη, με μουσική Pink Floyd, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες που έχει δώσει η Ορχήστρα.

Η Underground Youth Orchestra έχει την τιμή να υποστηρίζεται και να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ανακήρυξη της ορχήστρας ως Greek Ambassador από τον ΕΟΤ στην καμπάνια του για τον Ελληνικό τουρισμό το 2020, τελεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος στηρίζει σαν χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα.