Συνεχίζεται ο μήνας με κλασικές ταινίες και πολλές εκπλήξεις, στον κινηματογράφο

του Δήμου Αθηναίων Σινέ Στέλλα στην Κυψέλη, με μια εβδομάδα αφιερωμένη στην γυναίκα σύμβολο του σινεμά του 20ου αιώνα, Ώντρεϊ  Χέμπορν.

Από την Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, οι τρεις απόλυτα κλασσικές ταινίες που προβάλλονται (Ραντεβού Στο Παρίσι σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Ντόνεν, Διακοπές Στη Ρώμη σε σκηνοθεσία του Γουίλιαμ Γουάιλερ και Πρόγευμα Στο Τίφανις σε  σκηνοθεσία Μπλέηκ Έντουαρντς) σκιαγραφούν  την εύθραυστη, γοητευτική παρουσία που χαρακτήρισε τις  ρομαντικές κομεντί, ένα είδος πολύ δημοφιλές στον κινηματογράφο.

Η επιρροή της Ώντρεϊ Χέμπορν στο είδος είναι αναμφισβήτητη και στηρίζεται σε δυο βασικές παραμέτρους: στο εγγενές, χαριτωμένο, κομψό και λίγο εφηβικό στυλ της και στο  ταλέντο της που της επιτρέπει να μην επαναλαμβάνεται! 

Ας γευτούμε λοιπόν την αειθαλή φρεσκάδα  και το θρόισμα της παρουσίας της που καταφέρνει  να αλαφραίνει ακόμα και τους «σοβαρούς»  συμπρωταγωνιστές της, όπως ο Γκρέκορυ Πεκ στο Διακοπές στη Ρώμη, που μετατρέπει  μια αστυνομική ταινία (Ραντεβού στο Παρίσι) σε  ερωτική κωμωδία και βέβαια την απόλυτα κλασσική περιπλάνηση στον  “κρυφό” κόσμο της κοσμικής Νέας Υόρκης -Πρόγευμα στο Τίφανις-  την  ταινία μύθο του αμερικανικού κινηματογράφου,  ύμνο των απανταχού «ρομαντικών» με εκπληκτική φωτογραφία αλλά και χαρακτηριστική μουσική επένδυση.

Ειδική Εκδήλωση

Την Παρασκευή 03/9 ώρα 20:30 στα πλαίσια του αφιερώματος στην Ώντρεϊ  Χέμπορν, οι κριτικοί κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης (Mad TV) &  Παναγιώτης Παναγόπουλος (Καθημερινή) προλογίζουν την προβολή της ταινίας «Πρόγευμα στο Τίφανις» και συνομιλούν με το κοινό για την ρομαντική κομεντί στο σινεμά.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Charade/Ραντεβού στο Παρίσι

Σκην.: Στάνλεϊ Ντόνεν
Ηθοποιοί: Κάρυ Γκράντ, Ώντρεϊ Χέμπορν
1963, Η.Π.Α., 113’

Μια γυναίκα, πηγαίνοντας στο Παρίσι για να ζητήσει διαζύγιο από τον πάμπλουτο σύζυγό της, μαθαίνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο ότι αυτός έχει πεθάνει. Ανάμεσα στα πολλά μυστικά που της έκρυβε, ανακαλύπτει ότι τον ψάχνουν και διάφορες σπείρες κακοποιών. Άθελα της, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε έναν κυκεώνα από γεγονότα που αν και ασύνδετα  αρχικά, την οδηγούν στη λύση του μυστηρίου, με τη βοήθεια του έρωτα.
Ένα κλασικό θέμα, του αθώου που εμπλέκεται σε μια κατάσταση που τον ξεπερνά, υπηρετείται θαυμάσια τόσο από τη σκηνοθεσία όσο και από τους ηθοποιούς.

Roman holidays/Διακοπές στη Ρώμη

Σκην.: Γουίλιαμ Γουάιλερ
Ηθοποιοί: Γκρέκορυ Πεκ, Ώντρεϊ Χέμπορν
1953, Η.Π.Α., 118’

Μια νεαρή και όμορφη πριγκίπισσα σπάζει τη ρουτίνα του πρωτοκόλλου που πρέπει να τηρεί, όταν σε μια επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, το σκάει από το ξενοδοχείο της. Ένας νεαρός ανταποκριτής τη βρίσκει να κοιμάται σε ένα παγκάκι και μη αναγνωρίζοντας ποια είναι της παραχωρεί το φτωχικό του δωμάτιο για να ξεκουραστεί. Την επόμενη μέρα κι ενώ όλοι ψάχνουν την πριγκίπισσα, το ζευγάρι περνάει μια υπέροχη μέρα ξενάγησης στην αιώνια πόλη καβάλα σε ένα βεσπάκι.
Η γνωστή ιστορία της πλούσιας και του φτωχού, τοποθετημένη στο εκπληκτικό φυσικό ντεκόρ της Ρώμης, αποτελεί πρότυπο ρομαντικής κομεντί.

Breakfast at Tiffanys/Πρόγευμα στο Τίφανις

Σκην.: Μπλέηκ Έντουαρντς
Ηθοποιοί: Τζορτζ Πέπαρντ, Ώντρεϊ Χέμπορν
1961, Η.Π.Α., 115’

Μια νεαρή κοπέλα ζει σε ένα μισό επιπλωμένο διαμέρισμα στο Μανχάταν. Συνοδεύει κοσμικούς κυρίους σε πάρτι και μια φορά την εβδομάδα επισκέπτεται στις φυλακές έναν μαφιόζο στον οποίο μεταφέρει εν αγνοία της διάφορες πληροφορίες μέσα από ένα δελτίο καιρού. Στην πολυκατοικία της εγκαθίσταται ένας νεαρός συγγραφέας τον οποίο συντηρεί η πλούσια ερωμένη του. Οι δύο αυτοί ιδιαίτεροι χαρακτήρες ζουν μια σειρά από ενδιαφέροντα γεγονότα που αλλάζουν συνεχώς τη ζωή τους…

Με βάση το σενάριο του Τρούμαν Καπότε, ο σκηνοθέτης Μπλέηκ Έντουαρντς όχι μόνο εκμεταλλεύεται  το ταλέντο των πρωταγωνιστών του αλλά μας εισάγει επιτυχημένα και σ\’ έναν “κρυφό” κόσμο, αυτόν της κοσμικής Νέας Υόρκης

Πρόγραμμα Προβολών
Δευτέρα 30.08 –Τρίτη 31.08
, 20.30 & 23.00
Ραντεβού Στο Παρίσι , σκηνοθεσία Στάνλεϊ Ντόνεν

Τετάρτη 01.09 –Πέμπτη 02.09, 20.30 & 23.00
Διακοπές Στη Ρώμη , σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ

Παρασκευή 03.09 –Κυριακή 05.09, 20.30 & 23.00
Πρόγευμα Στο Τίφανις,  σκηνοθεσία Μπλέηκ Έντουαρντς