Η Δομινικανή εικαστικός Hulda Guzmán παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα. Η έκθεση With the Mother («Με τη Μητέρα Φύση») διοργανώνεται παράλληλα με τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδας στην Μπιενάλε της Βενετίας – όπου η δουλειά της συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό περίπτερο της Δομινικανής Δημοκρατίας και στον επίσημο κατάλογο της έκθεσης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 23 Οκτωβρίου παρουσία της εικαστικού.

Η Hulda Guzmán δημιουργεί ζωγραφικά έργα και σχέδια που επικεντρώνονται στην αφήγηση και το χώρο. Η εικαστικός ζει στην τροπική ζούγκλα έχοντας υιοθετήσει μια πολύ φιλελεύθερη προσέγγιση στη ζωή. Δημιουργεί έργα που συνδέονται με τη φύση, συχνά χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη ξύλου σαν επιφάνεια ζωγραφικής και την πλούσια βλάστηση της πατρίδας της ως αντικείμενο της καλλιτεχνικής πρακτικής της. Τα έργα της είναι συνδυασμός κολλάζ με ξύλινο καπλαμά και ζωγραφικής, καθώς επιτρέπει στον φυσικό κόκκο κάθε ξύλου να γίνει μέρος των συνθέσεών της.

Είτε απεικονίζει σκηνές που διαδραματίζονται σε εξωτερικό περιβάλλον είτε σε εσωτερικούς χώρους, η Guzmán δομεί τα έργα της με αρχιτεκτονική ευαισθησία, οριοθετώντας τους χώρους στους οποίους δημιουργεί αφηγήσεις. Τα έργα της, που συχνά θυμίζουν θεατρικά σκηνικά, μοιάζουν έμψυχα. Προσφέρουν έτσι μια βιωματική ερμηνεία στο θεατή τους και ενθαρρύνουν μια προσωπική, σπλαχνική σύνδεση μαζί τους που γίνεται πέρα από τα λόγια και πέρα από το συνειδητό.

Η έκθεση «Mε τη Μητέρα Φύση» περιλαμβάνει μια σειρά από πίνακες που παρουσιάζουν στο σύνολό τους μία γιορτή της φύσης σε όλη της τη δόξα. Τα έργα ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν αγωγός για μία επιστροφή στη φύση και σα μία προειδοποίηση για τις δραματικές συνέπειες που βιώνει ο πλανήτης επειδή ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από αυτή. Με τη δουλειά αυτή, η Guzmán επιθυμεί να μεταβιβάσει στο θεατή το μήνυμα ότι η πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης κινείται προς μια κατεύθυνση που δεν είναι βιώσιμη και να τον προσκαλέσει να τη συνοδεύσει σε μια μετάβαση από το βιομηχανικό και υλιστικό τρόπο ζωής σε έναν πιο στοχαστικό βίο που βασίζεται στο σεβασμό, τη συνείδηση και την οικολογική συμβίωση.

Στην έκθεση Με τη Μητέρα Φύση η Guzmán απεικονίζει -αποθεώνοντας και εξευγενίζοντας τα- δέντρα, φυτά και καιρικά φαινόμενα με σκοπό να εμπνεύσουν λατρεία, σεβασμό και ευλάβεια στη φύση. Παράλληλα απεικονίζει το ανθρώπινο είδος, την άγρια φύση και το περιβάλλον σε μια λεπτή ισορροπία. Με χάρη αποδομεί προσωπικές και συλλογικές αναφορές για να φτιάξει έργα που προκαλούν συναισθήματα και σκέψεις συλλογικής συνειδητότητας και κοινωνικής αλλαγής. Η καλλιτέχνης επιδιώκει να εκφράσει το θαυμασμό που αισθάνεται κανείς με την φύση και τα μυστήρια της αναδύοντας έναν φαντασιακό κόσμο που βρίσκεται σε ουσιαστική σύνδεση και αρμονία με το περιβάλλον του.

Μέσα από μια σειρά νέων ζωγραφικών έργων, η Guzmán προσκαλεί το θεατή να αισθανθεί και να σεβαστεί τον πλανήτη του- τα φυτά, τα ζώα και, κυρίως, τα στοιχεία της ζωής (το νερό, τη γη, τον άνεμο, και την βροχή)- και ν’ αντιληφθεί τη φύση ως μητέρα και οδηγό που έχει τη δυνατότητα ν’ αποκαλύψει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τέλος, τα έργα της Guzmán επιδιώκουν να σχολιάσουν πώς η σύνδεσή μας με τη Φύση μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση του εαυτό μας και να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε τις ψυχολογικές, πνευματικές και ηθικές πιέσεις που συσσωρεύονται μέσα μας.

Όπως εξηγεί η Guzmán: «Εύχομαι ο θεατής να έχει μια βιωματική προσέγγιση και ερμηνεία των έργων της έκθεσης, και όχι μια πιο λογική. Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα έργα επιδιώκουν να προκαλέσουν μια εντύπωση στο θεατή, ένα συναίσθημα, και μέσα από αυτό να επέλθει η ανάγνωση και αντίληψη των έργων. Όχι αντίστροφα. Τα έργα παρουσιάζουν το πώς εγώ αισθάνομαι τη φύση και τα μυστήρια της και επιθυμώ ο θεατής να κάνει το ίδιο. Τα έργα μου στοχεύουν ν’ απεικονίσουν και να ενσωματώσουν όλα τα επίπεδα της ύπαρξης που δεν είναι ορατά στα ανθρώπινα και περιορισμένα μάτια μας».