Το έργο Wisteria Maiden σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη, από την ομάδα χορού Apotosoma, θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης στο νέο έργο του «Wisteria Maiden» αντλεί την έμπνευσή του από το ιαπωνικό θέατρο και δημιουργεί ένα δικό του ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν, μη ρεαλιστικό, φτιαγμένο από αλλεπάλληλες εικόνες και εμπλουτισμένο από προσωπικές επιρροές. Ένα σύμπαν, όπου το ανθρώπινο σώμα εμφανίζεται γεμάτο ενέργεια, δύναμη και αισθαντικότητα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος της ομάδας χορού Apotosoma με το «Wisteria Maiden» επιχειρεί μια διεισδυτική ματιά στην εκφραστικότητα και την ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και στην έννοια της Μεταμόρφωσης, από όπου προκύπτει μια εικονογραφία η οποία θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης.

Το έργο, μια παραγωγή της Concord Consulting Services, θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Απριλίου 2014, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής / χορογράφος: Αντώνης Φωνιαδάκης
Βοηθός χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Δραματουργία: Νάσια Φουρτούνη
Σχεδιασμός φώτων: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Τάσος Σωφρονίου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Γκρίλιας
Cinematic Direction: Στάθης Αθανασίου, Μιχάλης Κλουκίνας  
Φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας
Ήχος: Julien Tarride
Χορευτές: Nitsan Margaliot, Davide di Pretoro, Ygal Jerome Tsur, David Essing, Γιώργος Κοτσιφάκης, Pierre Magendie, Armando Disanto, Joan Vercoutere.
Παραγωγή: Concord Consulting Services
 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αποτελεί μια παραδειγματική περίπτωση Έλληνα χορευτή και χορογράφου με διεθνή καριέρα και αναγνώριση. Από την Ιεράπετρα της Κρήτης και τη μικρή τοπική σχολή χορού όπου πρωτοδιδάχθηκε χορό, συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Χορού, για να καταλήξει να σπουδάζει με υποτροφία στη Rudra Béjart Lausanne, τη σχολή χορού του Maurice Béjart στην Ελβετία.

Έχει επιλεγεί από σπουδαίους χορογράφους για να ερμηνεύσει έργα τους. Μεταξύ αυτών  η Maguy Marin, ο Jiri Kilian, ο William Forsythe, ο Dominique Boivin, ο Nacho Duato, ο Mats Ek, ο Maurice Béjart, ο Ohad Naharin, ο Bill T Jones, ο Saburo Teshigawara, κ.ά.

Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Bern Ballet Ballet du Rhin, Dansgroep Amsterdam, Helsinki Dance Company Finland, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Béjart  Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, CNSMD Lyon, Εθνική Λυρική Σκηνή, Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, Hellenic Dance Company, κ.ά.

Το 2003 ίδρυσε την ομάδα του Apotosoma dance company και το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερος Χορογράφος 2012» στην Ιταλία, για το έργο του Les Noces.

Σημαντικές συνεργασίες του Αντώνη Φωνιαδάκη

– Με τον σκηνοθέτη Darren Aronofsky («Μαύρος Κύκνος», 2010) για τη νέα του ταινία «Noah» (Μάρτιος 2014), δημιουργώντας την κινησιολογία των τρισδιάστατων χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στην ταινία.
– Νέο έργο με τίτλο «Echo» για την Martha Graham Dance Company σε συνεργασία με τον συνθέτη Julien Tarride. Η παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφίας θα γίνει στις 19 Μαρτίου 2014, στο City Center Theater της Ν. Υόρκης. Μια σημαντική στιγμή, γιατί μετά την πρεμιέρα της παράστασης θα ακολουθήσει επίσημο γκαλά στο οποίο θα τιμηθεί η ιστορική ομάδα για το έργο της Martha Graham που συνδέεται με την Ελλάδα και την Ελληνικότητα.
– Νέο έργο στο πρόγραμμα «Louder than Words» για την Sydney Dance Company που θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου 2014, στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας.
– Νέο έργο για την ομάδα BJM of Montreal, στον Καναδά (πρεμιέρα καλοκαίρι 2014)
– Χορογραφία της όπερας του Rameau «Castor and Pollux» για το Théâtre de Champs Elysées, στο Παρίσι (Οκτώβριος 2014).
– Νέο έργο για το Ballet de Lorraine, στη Γαλλία (πρεμιέρα Οκτώβριος 2014).