Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα την έκθεση με τίτλο «Winter Garden: ΙΑΠΩΝΙΚΗ MICROPOP – 14 Σύγχρονοι Ιάπωνες Καλλιτέχνες».

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τις δυναμικές τάσεις που διαπνέουν 35 έργα -σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, βίντεο- 14 Ιαπώνων καλλιτεχνών, γεννημένων ανάμεσα στη δεκαετία του 1960 και τις αρχές του 1980, οι οποίοι αναδείχθηκαν, κυρίως, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις μέρες μας.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους οπτικές για τον κόσμο, μέσα από τα εκτιθέμενα έργα τους, που χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο στιλ micropop, προσδίδοντας σε ξεπερασμένες ή κοινότοπες απόψεις νέες λειτουργίες ή νοήματα.

Στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες αφενός να μυηθούν στις ιδέες και τις αντιλήψεις των Ιαπώνων καλλιτεχνών αφετέρου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε μια εποχή που οι κοινές αξίες είναι δύσκολο να καθοριστούν.

Παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών: Ryoko Aoki, Tam Ochiai, Lyota Yagi, Koki Tanaka, Hiroshi Sugito, Taro Izumi, Mahomi Kunikata, Aya Takano, Makiko Kudo, Chim Pom, Masanori Handa, Hiroe Saeki, Masaya Chiba, Keisuke Yamamoto.

Η έκθεση πραγματοποιείταισε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης των εικαστικών τεχνών του Japan Foundation.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται εργαστήρια (sushi, ιαπωνικού τσαγιού, ιαπωνικών γλυκισμάτων, ikebana), καθώς και προβολές ταινιών.

Επιμέλεια έκθεσης: Midori Matsui

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ίδρυμα Θεοχαράκη οργανώνει Προβολές ταινιών

Λεζάντες:
1). Makiko Kudo (Μακίκο Κουντό), might fly at night, 2007-117×117 εκ. Ελαιογραφία σε μουσαμά
2). Mahomi Kunikata (Μαχόμι Κουνικάτα), Sound of Body and Mind Freezing: The Story of the Balloons, 2007, 162×136×3 εκ. Ακρυλικό σε μουσαμά
3). Mahomi Kunikata (Μαχόμι Κουνικάτα), Girls’ Festival for Defeated Soldiers, 2007, 116.7×91×2.5 εκ. Ακρυλικό σε μουσαμά
4). Hiroshi Sugito (Χιρόσι Σουγκίτο), to the emerald sea, 2007 45.6×53 εκ. Ελαιογραφία σε μουσαμά
5). Aya Takano (Άγια Τάκανο), Princess Treehopper’s Call To Arms And Dreams, 2009
21×29.8εκ. Στυλό και ακουαρέλα σε χαρτί