Το έργο «Notes Towards a Model Opera» αποτελείται από μια σειρά εικόνων από ζωγραφικά σχέδια του Kentridge που βασίζονται στην μακρόχρονη πορεία έρευνας του, όπως μια σειρά καλλιγραφικών σχεδίων με μελάνη πάνω σε σελίδες κινεζικών βιβλίων.

Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται γεμάτες χρώματα και μουσική. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα πολύπλευρα ίχνη της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Το έργο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της «Πολιτιστικής Επανάστασης» στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

Συντελεστές:

Χορογραφία, χορός: Dada Masilo
Μουσική σύνθεση, ηχογράφηση: Philip Miller

Διαβάστε επίσης:

56ο Φεστιβάλ Δημητρίων 2021: «Ανάσες» τέχνης και πολιτισμού