Η Νέα Υόρκη, γενέτειρα το κινήματος του graffiti την δεκαετία του ‘70 είδε την άνοδο θρύλων όπως οι Tats Cru, Lady Pink, Crash, Daze και πληθώρας άλλων που έγιναν γνωστοί ως βασιλιάδες και βασίλισσες του κόσμου του γκράφιτι.

Η Αθήνα, που συχνά αναφέρεται και ως Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του Street Art, μοιάζει να είναι ιδανικός τόπος για την παρουσίαση της έκθεσης “Walls and Streets”, προϊόν της διεθνούς συνεργασίας της γκαλερί Alibi και της Νεοϋορκέζας επιμελήτριας Melissa McCaig-Welles.

Στο «Walls and Streets» φέρνουμε τους μύθους του street art της Νέας Υόρκης δίπλα-δίπλα με τους δικούς μας «μικρούς μύθους» που έφτιαξαν την Αθήνα, σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της τέχνης του δρόμου. Οι Αμερικανοί και παγκόσμιοι Indie184, Logan Hicks, Shepard Fairey και Swoon συνομιλούν με τους «δικούς μας» Cacao Rocks, N_Grams, STMTS, Ιάκωβο Βολκώβ, Βαγγέλη Χούρσογλου (Woozy), Fikos και Disgusto.

Δημιουργείται έτσι ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτούς τους δυο διαφορετικούς πολιτισμούς, όπου ο ένας πλάι στον άλλο συνομιλούν για τους διαφορετικούς κόσμους τους, τις εκατέρωθεν μοναδικές τεχνικές, σπουδές, φιλοσοφίες τους.

Η έκθεση εξερευνεί και παρουσιάζει την τέχνη του δρόμου σαν μια παγκόσμια γλώσσα που λειτουργεί χωρίς σύνορα, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και την μοναδικότητα του κάθε πολιτισμού. Ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και προτρέπει τον καθένα στην ειλικρινή και άφοβη έκφραση, την ανταλλαγή μηνυμάτων για τα όνειρα, τους φόβους, τις ελπίδες και τις επιθυμίες του και όλων μας. Κτίζεται έτσι με την τέχνη του δρόμου μια αυθεντική δημόσια διπλωματία και έκφραση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον μαζικής επιρροής και εργαλείο για την παγκόσμια αλλαγή.

Alibi Gallery

Η γκαλερί Alibi, στεγάζεται στου Ψυρρή, κέντρο της ζωής του street art στην Αθήνα και εκθέτει σταθερά καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες που σχετίζονται με το street art, παράλληλα με καλλιτέχνες απο άλλους χώρους.

Melissa McCaig-Welles

Η Melissa McCaig-Welles ειναι ανεξάρτητη επιμελήτρια και ιδιοκτήτρια της McCaig-Welles Gallery. Ειδικεύεται σε καταξιωμένους καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο καλλιτεχνικό στερέωμα των πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών τις δεκαετίες του ‘90 και 2000. Τελευταία οργανώνει και επιμελείται διεθνείς εκθέσεις street art ανά τον κόσμο.