Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Fernando Pessoa, Ω, Λισαβόνα, σπίτι μου!

Ταξιδέψτε στη Λισαβόνα με συντροφιά τον Πεσσόα!

Με ξεναγούς τον ίδιο τον συγγραφέα και τους περίφημους ετερώνυμους, το βιβλίο μάς οδηγεί στην πόλη όπου γεννήθηκε, έζησε, εμπνεύστηκε πολλά από τα έργα του ο Πεσσόα.

Ακολουθώντας τους χάρτες του οδηγούμαστε στα σπίτια που κατοίκησε, τα καφέ, τα εστιατόρια, τις πλατείες όπου σύχναζε και ακολουθούμε τα βήματά του στο κέντρο και στα περίχωρα της πόλης.

Μέσα από ποιήματα, γράμματα στην αγαπημένη του, προσωπικές σημειώσεις, δοκίμια, δεν γνωρίζουμε μόνο την πραγματική πόλη των «πολλών χρωμάτων», όπως την περιέγραψε, αλλά και τη Λισαβόνα κάθε μιας από τις διαφορετικές προσωπικότητες που έπλασε στα βιβλία του, την ερωτική Λισαβόνα.
Η Λισαβόνα του Πεσσόα, τονίζει η μεταφράστριά του Μαρία Παπαδήμα, είναι «ένα μοναδικό, διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο, το οποίο ο ποιητής παρακολουθεί όλες τις εποχές, όλες τις ώρες, σε μια διαρκή ώσμωση βλέμματος και σκέψης».

Ανακαλύπτουμε τη «μεγαλοπρέπεια αυτής της γαλήνιας πόλης στο ϕως του φεγγαριού, ιδωμένης από την Γκράσα»• περιπλανιόμαστε στη Ρούα ντος Ντοραδόρες, η οποία «αντιπροσωπεύει την Τέχνη που μένει στον ίδιο δρόμο με τη Ζωή, ωστόσο σ᾽ ένα μέρος διαφορετικό, την Τέχνη που μας παρηγορεί για τη ζωή»• ξεκουραζόμαστε στο Καϕέ ντα Αρκάντα, όπου έγραφε στην αγαπημένη του Οφέλια• αντικρίζουμε τον Τάγο, από όπου τα πλοία κατεβαίνουν «ως την πραγματικότητα της θάλασσας».

Τα κείμενα του Πεσσόα συμπληρώνουν χάρτες με σημειωμένα όλα τα μέρη που συνδέθηκαν μαζί του, μαζί με βιογραφικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες.