Ο Βύρων Τσουράπης ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Club.

***

-Πώς θα περιγράφατε την πορεία σας στο «Μουσικό κουτί»; Τι πιστεύετε πως σας έχει δώσει αυτή η εμπειρία στην καλλιτεχνική εξέλιξή σας;

Το μουσικό κουτί με έχει φέρει σε επαφή με μουσικές που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχα την ευκαιρία να μελετήσω και να παίξω. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη και είναι από μόνο του πολύτιμο. Ο πραγματικός θησαυρός όμως που μου έχει χαρίσει το «Μουσικό Κουτί» είναι η γνωριμία με τους σημαντικότερους ανθρώπους του χώρου όλων των ηλικιών που είναι ενεργοί αυτή τη στιγμή, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι έχω την μεγάλη τύχη να παίζω μαζί με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς, ως μέλος της μπάντας του μουσικού κουτιού, γεγονός που με έχει πολύ καλύτερο μουσικό και μου έχει ανοίξει τους μουσικούς μου ορίζοντες και ως τραγουδοποιό.

-Μιας και ο περισσότερος κόσμος σας γνώρισε μέσα από την εκπομπή, θα λέγατε πως ήταν δύσκολο να βρείτε ένα «δικό» σας κοινό;

Το να βρεις το δικό σου κοινό είναι εξίσου δύσκολο με το να σε βρει και το κοινό σου. Η εκπομπή όχι μόνο δεν δημιούργησε δυσκολία σε αυτό, αντιθέτως βοήθησε πάρα πολύ στο να γεφυρωθεί και να δημιουργηθεί αυτή η σχέση με τον κόσμο. Αυτό που έχω διακρίνει στις συναυλίες είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγάπη από το κοινό μέσα από την τηλεόραση που την καταλαβαίνεις μόνο όταν έρχεσαι σε επαφή μαζί του. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό και το χρωστάω πάρα πολύ στην εκπομπή.

-Αξίζει να σταθούμε στη δισκογραφική σας δουλειά «Λέξεις Μακρόσυρτες».Πώς θα περιγράφατε τον ήχο της;

Ο ήχος της είναι πολυσυλλεκτικός. Είναι ένα ταξίδι στις μουσικές που αγαπώ από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα, φιλτραρισμένο μέσα από τον δική μου αισθητική και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την μουσική. Με σαφείς επιρροές από την reggae, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τα rock του 60 και του 70, έχω προσπαθήσει να ντύσω τους στίχους μου με μουσικές που περιγράφουν καλύτερα το νόημα των τραγουδιών, χωρίς να θέλω να μπω σε καλούπια και να ορίσω την μουσική που γράφω.

-Πώς ήταν να βλέπετε τη μορφή σας ως animation στα video clip των τραγουδιών «Να Μπορώ», και «Ο Βασιλιάς»;

Επειδή αισθάνομαι αρκετά αμήχανα να βλέπω τον εαυτό μου σε μία οθόνη, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, η ιδέα του να υποδύεται τον χαρακτήρα μου ένα καρτούν ήταν λυτρωτική! Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, μπορώ να είμαι παρών σε ένα βίντεο χωρίς όμως να βρίσκομαι πραγματικά εκεί. Επίσης έχεις τη δυνατότητα όντας cartoon να κάνεις όποια χαζομάρα σου περνάει απ’ το μυαλό, όσο επικίνδυνη και να είναι, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα! Βασικό κι αυτό!

-Ποια είναι αυτή η «Χρυσή Κλωστή», για την οποία μιλάτε στο ομώνυμο κομμάτι;

Η χρυσή κλωστή είναι τα βιώματα, η ανάγκη, το πείσμα που έχουμε μέσα μας και που μας παρακινεί, ο, τι και αν συμβαίνει γύρω μας, να βρούμε το δρόμο μας και να κάνουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων μας όσο το δυνατόν ομορφότερη. Είναι η κλωστή που κεντάμε το χαλί πάνω στο οποίο πατάμε περπατώντας την βόλτα της ζωής μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε τα κεντήματα αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο όμορφα και έντονα για να αξίζει το κάθε βήμα μας.

-Πότε θεωρείται ένα live σας πετυχημένο;

Η μεγαλύτερη επιτυχία σε ένα live είναι να σπάσει αυτός ο αόρατος, άχαρος τοίχος μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού και να καταφέρει να παρασύρει ο ένας τον άλλον σε μία αληθοφανή περιπέτεια. Μία περιπέτεια που περιέχει χαρά, λύπη, προβληματισμό, οργή, γιορτή, χορό και τραγούδι! Με λίγα λόγια ένα live είναι πετυχημένο όταν όλοι γινόμαστε ένα και αυτή είναι και η ουσία όταν έρχονται κοντά οι άνθρωποι.

-Τι υπόσχεση κάνετε στο κοινό που θα έρθει στο Σταυρό του Νότου Club, για να σας δει;

Οι υποσχέσεις είναι δουλειά των πολιτικών, όχι των καλλιτεχνών! Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε προσπαθήσει με πολλή όρεξη και δουλειά μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες να ετοιμάσουμε μία παράσταση που περιέχει όλα αυτά που είπαμε πιο πάνω. Είμαι σίγουρος πως όποιος έρθει θα φύγει με πολλά συναισθήματα και με αρκετές ιστορίες να διηγηθεί από αυτά τα δύο Σάββατα στον Σταυρό του Νότου. Σας περιμένουμε στις 21 και στις 28 Οκτωβρίου με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία!

Διαβάστε επίσης:

Ο Βύρων Τσουράπης ζωντανά στον Σταυρό του Νότου Club