Ο θεσμός, που φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από την γέννησή του, αναγνωρίζεται ως ο εγκυρότερος του είδους καθώς συνδυάζει το κύρος του Δήμου Αθηναίων, της κεντρικής λειτουργικής δομής της πρωτεύουσας, και της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενός από τα παλαιότερα πνευματικά σωματεία της χώρας (έτος ιδρύσεως 1928), μέλη του οποίου υπήρξαν διαχρονικά επίλεκτες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου.

Έχοντας σκοπό την αμερόληπτη ανάδειξη και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της επιστημονικής της τεκμηρίωσης, όπως αυτή αποτυπώνεται σε θεατρολογικά και μουσικολογικά πονήματα, η διοργάνωση συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας και, μέσω του βραβείου σε οργανισμό που δραστηριοποιείται εκτός Αθηνών, στην τόνωση της πνευματικής ζωής στην περιφέρεια.

Επίσης, με διακρίσεις όπως το βραβείο σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος, που συχνά αφορά προϊόντα συνεργασίας με δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού, προβάλλει την ελληνική δημιουργία διεθνώς.

Φέτος, μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν ο Γεν. Γραμματέας της Ενώσεως Κριτικών, μουσικός κριτικός Γεώργιος Κύρκος-Τάγιας, ο θεατρικός κριτικός Νίκος Μπατσικανής και η σκιτσογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, η τελετή απονομής, στην οποία έχουν προσκληθεί και επιφανείς ξένοι καλλιτέχνες, θα ακολουθήσει για πρώτη φορά τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή οι απονομές θα καταλήγουν στα Μεγάλα Βραβεία (αντί να αρχίζουν με αυτά, όπως γινόταν στο παρελθόν).

Μια ακόμη ιδιοτυπία της φετινής τελετής είναι ότι, κατόπιν αποφάσεως της Κριτικής Επιτροπής Μουσικής, θα απονεμηθούν δύο Μεγάλα Βραβεία Μουσικής. Επίσης, η Κριτική Επιτροπή Θεάτρου αποφάσισε ομόφωνα να μην απονεμηθεί Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος λόγω του ότι οι υποψηφιότητες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Την Κριτική Επιτροπή Μουσικής 2018 απαρτίζουν οι: Σοφία Θεοφάνους-Ματθαιουδάκη (πρόεδρος), Μαρία Μόσχου, Αλέξης Σπανίδης, Θωμάς Ταμβάκος και Ευτύχιος Χωριατάκης, ενώ την Επιτροπή Θεάτρου & Χορού 2018 οι Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Ανθούλα Δανιήλ, Κωνσταντίνος Μπούρας και η κριτικός χορού Μίρκα Ψαροπούλου. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως θα κάνει ο κριτικός χορού και παλαιός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Ανδρέας Ρικάκης.

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ αυτό των βραβείων «Κάρολος Κουν» είναι αντίγραφο του «Ηλίου», που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της τραγωδίας «Άλκηστις» του Ευριπίδη – του πρώτου αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2018

Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου

Στον Δήμο Αβδελιώδη για τη σκηνοθεσία του «Επιτάφιου» του Περικλή στην Οικία Άγγελου Κατακουζηνού.

Βραβείο «Κάρολος Κουν» Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο

Στην Δέσποινα Σαραφείδου για τον ρόλο της Σάρας στη «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Σταθμός.

Βραβείο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου

Στον Τσιμάρα Τζανάτο για το έργο «Η δεσποινίς Δυστυχία» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Φούρνος.

Βραβεία Κριτικών Μουσικής 2018

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής

Το Βραβείο απονέμεται εξίσου στους (αλφαβητικώς):

-Στον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου για την καθοριστική συμβολή του στην καλλιέργεια της παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και την διεθνή καταξίωση του έργου του.

-Στον καθηγητή και συνθέτη Χρήστο Σαμαρά για την μακροχρόνια σημαντική συνθετική, ερευνητική και μουσικοπαιδαγωγική προσφορά του στην ελληνική έντεχνη / λόγια μουσική.

Βραβείο σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα

Στο σύγγραμμα Dimitri Mitropoulos and his Works in the 1920s. The Introduction of Musical Modernism in Greece, του Γιώργου Σακαλλιέρου, έκδοση Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2016

Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος

Βραβείο: στον τετραπλό δίσκο «Το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ερμηνευμένο από την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας First Hand Records (2018).

Έπαινος: στον δίσκο «Triptychon» με έργα μουσικής δωματίου της συνθέτριας Καλλιόπης Τσουπάκη ερμηνευμένα από το DoelenKwartet του Ρότερνταμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Cybele (2016).

Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια

Στο Samos Young Artists Festival που διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz επί 9 συναπτά έτη στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Βραβείο σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη της Μουσικής

Στον Κωνσταντίνο Δεστούνη για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων» του Άλφρεντ Σνίτκε (Μέγαρο Μουσικής 27-10-2017) και την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Θεόδωρου Αντωνίου.

Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Χορού 2018

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου

Στην Κατερίνα Χέλμη για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο θέατρο Σταθμός και την συνολική προσφορά της στο νεοελληνικό Θέατρο.

Βραβείο Αρχαίου Δράματος

Στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για τον ρόλο της Άτοσσας στους «Πέρσες» του Αισχύλου, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου

Στον σκηνοθέτη Jean-Paul Denizon και τους ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου για την παράσταση του έργου «Οι Καρέκλες» του Ιονέσκο στο θέατρο Εκστάν.

Βραβείο σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη του Θεάτρου

Το βραβείο απονέμεται από κοινού και εξ ημισείας στους:

-Χρήστο Σουγάρη για τις τραγωδίες «Αίας» και «Οιδίπους Τύραννος» που σκηνοθέτησε στα θέατρα Θησείον και Βασιλάκου.-

-Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για τον «Ζητιάνο» του Καρκαβίτσα που δραματοποίησε και σκηνοθέτησε στο Από Μηχανής Θέατρο.

Βραβείο Χορού

Στον Αντώνη Φωνιαδάκη για την χοροθεατρική παράσταση «Γαλαξίας» στο Θέατρο Rex.