Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής αφορούν στο πραγματοποιημένο έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων και απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000.

Στη φετινή διοργάνωση, θα απονεμηθούν βραβεία σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά στην κατοικία, η δεύτερη κατηγορία αφορά στα κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά στην ανακαίνιση. Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής πιστεύει ότι ο βασικός σκοπός ενός βραβείου είναι η αναγνώριση της ποιότητας ενός επιτεύγματος, πράγμα που σημαίνει επιβράβευση όχι μόνον του αποτελέσματος αλλά και της προσπάθειας όλων εκείνων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση από ό, τι γίνεται συνήθως η δεύτερη επιτροπή επιλογής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής επισκέπτεται τα προτεινόμενα έργα.

Βραβείο: Νίκος Κτενάς

Παράλληλα με τις συμμετοχές στη διοργάνωση των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας για σπουδαστές, ο οποίος αφορά στην φωτογραφική αποτύπωση των έργων που επιλέχθηκαν στην πρώτη φάση επιλογής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι σπουδαστές κλήθηκαν να κατανοήσουν βιωματικά και να προβάλουν με τη δική τους οπτική τα προς βράβευση έργα.

Τα Βραβεία:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ

Πολυκατοικία | Inside – Out
Νίκος Κτενάς

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Βάνια Αγγελοπούλου Κατερίνα Βασιλάκου (AVW Architecture) Κατερίνα Κεφαλογιάννη Πάνος Κουκόπουλος Τζεράλντο Τζεμάλι
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Cubus Hellas Ltd – Δρ. Αντώνης Κανελλόπουλος
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: LDK CONSULTANTS – Δημήτρης Κιριμλίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Εριέτα Αττάλη

Μελέτη: 2009 – 2010 Κατασκευή: 2011 – 2015

ΕΠΑΙΝΟΣ

Χάνσεν, κτίριο κατοικιών στην Αθήνα
AREA, Architecture Research Athens Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Αθανάσιος Γιαννημάρας
ΜΗΧ. ΜΕΛΕΤΗ: Παναγιώτης Καμπούκος
ΑΡΧ. ΤΟΠΙΟΥ: Κατερίνα Γκόλτσιου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βασίλης Μακρής

Μελέτη: 2010 Κατασκευή: 2016