Η Ακαδημία Αθηνών, το 1ο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας απένειμε τα βραβεία σε επιστήμονες, συγγραφείς και γενικότερα ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων για το έργο τους και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών βραβεύτηκε, με το ΒΡΑΒΕΙΟ Γ. ΑΘΑΝΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, η ποιητική συλλογή, «Απλά πράγματα» της Βάγιας Κάλφα (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012) για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού.

Με το βραβείο ποίησης του ιδρύματος Πέτρου Χάρη τιμήθηκε ο ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος για το σύνολο του έργου του.

Από το σκεπτικό της βράβευσης:

“μελετητής της ανθρώπινης ψυχής κατά την επιστήμη που ασκεί, δόκιμος κριτής της τέχνης του λόγου, με την ποίησή του στοχάζεται και εισχωρεί στη βαθειά και ουσιαστική ποίηση χωρίς κοινότοπους τρόπους και γλωσσικά τεχνάσματα αλλά ως ερμηνευτής με τους στίχους του εκείνων των καταστάσεων που είναι αδιόρατες στους πολλούς.”

Επίσης, τον Μάνο Ελευθερίου τίμησε φέτος η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Ιδιαίτερα λακωνικός ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε: «Είναι χαρά και τιμή η βράβευσή μου από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο απαρτίζεται από σπουδαίους ανθρώπους».

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

(Μεταξύ των βραβείων)

 

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

1.       Βραβείο Ποιήσεως, στον κ. Μάνο Ελευθερίου για το σύνολο του έργου του.

2.       Βραβείο Διηγήματος στον κ. Σωτήρη Δημητρίου για τη συλλογή του «Το κουμπί και το φόρεμα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2012).

3.       Βραβείο Δοκιμίου, στον κ. Νάσο Βαγενά για το σύνολο του έργου του.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

1.       Βραβείο Ποιήσεως στον κ. Θανάση Χατζόπουλο για το σύνολο του έργου του.

2.       Βραβείο Διηγήματος στην κυρία Αμάντα Μιχαλοπούλου για τη συλλογή της «Λαμπερή ημέρα» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012).

3.       Βραβείο Δοκιμίου στην κυρία Μαρία Δεληβοριά για το βιβλίο της «Διονυσίου Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του Έθνους» (Εκδόσεις Άγρα, 2012).