Ο Salah Stétié γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1929.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι, στη Σορβόννη,  αναπτύσσει φιλίες με μεγάλους συγγραφείς και ποιητές της εποχής όπως, μεταξύ άλλων με τον Pierre-Jean Jouve, τον André-Pierre de Mandiargues και τον André du Bouchet.  Επιστρέφει στη  συνέχεια στον Λίβανο και ξεκινά μια λαμπρή διπλωματική καριέρα που τον οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών θέσεων όπως αυτή του πρέσβη του Λιβάνου στις Κάτω Χώρες ή το Μαρόκο. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο L’Extravagance, που απέσπασε το 2015 το βραβείο Saint-Simon, εξιστορεί τα  ουσιαστικά σημεία αυτής της καριέρας και της πορείας της ζωής του.

Ο Salah Stétié είναι ο δημιουργός ενός σημαντικού ποιητικού έργου που ξεδιπλώνει σε μια πυκνή και βαθιά γλώσσα την αντίληψή του για τον κόσμο που –όπως είπε ο Saint-John Perse στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1960– «μας βγάζει από τον εθισμό». Το Πνιγμένη τρίλια κορυδαλλού, είναι το πρώτο έργο του που μεταφράζεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Ο Θανάσης Χατζόπουλος, μεταφραστής του βιβλίου, αναγνωρισμένος ποιητής και ψυχαναλυτής, θα συνομιλήσει με τον ποιητή και θα  σχολιάσει τις  θέσεις του  σχετικά  με τη θέση της ποίησης και τον ρόλο των διανοουμένων στον σημερινό κόσμο και απέναντι στις  μεγάλες  σύγχρονες  προκλήσεις: τον πόλεμο, τη μετανάστευση, την υποβάθμιση, την άνοδο του λαϊκισμού. Ποια θέση λοιπόν για την ποίηση;

Ο Salah Stétié δεν διστάζει να πάρει θέση για τα σύγχρονα προβλήματα και ιδιαίτερα για την στροφή προς τον θρησκευτικό φανατισμό: « Ο θρησκευτικός φανατισμός που ζουν όλες οι μουσουλμανικές χώρες είναι το αποτέλεσμα αυτής της τρομερής και απλοποιημένης μέσα από τη θρησκευτική της μορφή  ύφεσης, που εξαπλώνεται σε όλη την αραβική περιοχή (το ήμισυ της Μεσογείου), νοσταλγού, θα λέγαμε, αυτής της παρακμής, που φαίνεται να την προφυλάσσει από τις τεχνικές, τεχνολογικές και επιστημονικές παγίδες ενός μοντέρνου κόσμου ο οποίος την ξεπερνά και την κατακλύζει από παντού».

Για την Ελλάδα, είπε: «Η Ελλάδα είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός, ένα υπέρτατο δώρο, φιλοσοφικό, που βρίθει ανθρωπισμού, το οποίο οι θεοί πρόσφεραν στους ανθρώπους. Είμαστε όλοι Έλληνες, με μια από τις διαστάσεις της ύπαρξής μας στον κόσμο. Ο ανθρωπισμός είναι η άλλη θρησκεία, που θρέφεται από ζωή, που αυτή η τόσο μικρή χώρα όμως τόσο μεγάλη στη μνήμη μας, χάρισε στους ανθρώπους όλων των χρωμάτων, σε κάθε γωνιά της γης, και τούτο από τότε, για το σήμερα και το αύριο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, που θα λάβει χώρα από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, σε διάφορους χώρους της Αθήνας και πραγματοποιείται από τον Κύκλο Ποιητών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή 24 ξένων και 50 Ελλήνων ποιητών.


Διαβάστε επίσης: 

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών