Στις 6 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Η Βραδιά του Ουκρανικού Κινηματογράφου».

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την πρωτοβουλία του Κέντρου Ενίσχυσης και Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομίας «ΤΡΕΜΠΙΤΑ» υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία και με την στήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και τoυ Κρατικού Πρακτορείου της Ουκρανίας για τα Θέματα Κινηματογράφου (Ukrainian State FilmAgency).

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν προβολές των δύο ακόλουθων ουκρανικών κινηματογραφικών ταινιών:

Στις 18:00 θα γίνει προβολή της ταινίας του μεγάλου Ουκρανού σκηνοθέτη Ιούριϊ Ιλένκο «Το άσπρο πουλί με το μαύρο σημάδι» (The Bird Marked with Black), που γυρίστηκε το 1971, και διηγείται για την ιστορία της μιας ουκρανικής οικογένεια της Βόρειας Μπουκοβίνας κατά την περίοδο από το 1937 μέχρι 1947. Η διάρκεια της ταινίας είναι 99 λεπτά.

Στις 20:00 θα γίνει η προβολή της ταινίας του διάσημου σύγχρονου Ουκρανού σκηνοθέτη Oles Sanin, με τίτλο «Οδηγητής» (The Giude), που ανήκει σε καλύτερες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου της Ουκρανίας. Η ταινία γυρίστηκε το 2013 και διηγείται για την μεσοπολεμική ιστορία της Ουκρανίας  και είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της διάσημης Ουκρανής τραγουδίστρια Jamala. Στην παρουσία αυτής της ταινίας στην Ελλάδα θα παραστεί και ο σκηνοθέτης της, Oles Sanin. Η διάρκεια της ταινίας είναι 124 λεπτά.