Ο Κώστας  Καρυωτάκης έγραφε στο ποίημά του «Κυριακή»:

«Ο ήλιος ψηλότερα θ’ ανέβει
σήμερα που ‘ναι Κυριακή.»

Το CultureNow συγκέντρωσε τρεις εκδηλώσεις που θα φέρουν τον ήλιο στο κρύο αυτό Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, και θα κάνουν πιο απολαυστική τη βόλτα στην πόλη! Και οι τρείς επιλογές είναι με ελεύθερη είσοδο.

Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός – Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου: Έκθεση στη Στέγη

Η Στέγη παρουσιάζει μια έκθεση για τα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες από τα 60s έως σήμερα, με τίτλο «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός – Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου».

Πόλεις, υπολογιστές και κοινότητες σε μια έκθεση σε δύο επεισόδια. Με υλικό από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη αλλά και με νέα έρευνα στη σύγχρονη Αθήνα, η έκθεση αναδεικνύει το πώς συνδέονται η μεταπολεμική περίοδος με τη σύγχρονή μας εποχή, μέσα από ιδέες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, τον αστικό χώρο και τους ανθρώπους.

Αν οι πόλεις μας είναι το άθροισμα των επιθυμιών μας, τι έχουν να μας πουν οι μηχανές για αυτό; Συμπερίληψη και αποκλεισμός. Ερωτηματολόγια και μηχανισμοί παρακολούθησης. Ευτοπίες και δυστοπίες. Η Στέγη παρουσιάζει την έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός – Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» που εξετάζει μια από τις πιο αποφασιστικής σημασίας κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων πενήντα ετών: τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών, σε δύο επεισόδια.

H έκθεση, σε σύλληψη, έρευνα, επιμέλεια και σχεδιασμό των Farzin Lotfi-Jam και Mark Wasiuta και σε εκτελεστική διεύθυνση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου και του Πρόδρομου Τσιαβού, εμπνέεται από το έργο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, ο οποίος μέσα από τη συλλογή δεδομένων επιχείρησε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Πώς μπορούν οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις να είναι ευτυχισμένοι; Και πώς το να συλλέγεις δεδομένα χρησιμοποιείται στις μέρες μας;

DACC, arrival of UNIVAC 1004, July 31, 1964 (Photographs 29648) d Constantinos A. Doxiadis Archives © Constantinos and Emma Doxiadis Foundation

Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο: Ένα διήμερο φεστιβάλ στον Χώρο 2510

Ο Χώρος 2510 σας προσκαλεί σε ένα Διήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στον Παύλο Σιδηρόπουλο.

Με αφορμή την νέα Θεατρική – Μουσική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, «Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο Άγνωστος Πρίγκηπας» ολοκληρώνεται ο κύκλος των βιογραφικών παραστάσεων της «Αγίας Τριάδας των Εξαρχείων» (Γώγου, Άσιμος, Σιδηρόπουλος) στο Θέατρο 2510. Δυο ημέρες γεμάτες με ζωντανή μουσική, από καλλιτέχνες που αγάπησαν και εμπνευστήκαν από την μουσική του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, προβολή της ταινίας «Ο Ασυμβίβαστος», συζητήσεις και ομιλίες.

Η παρουσία για όσες και όσες αγαπούν τον «πρίγκιπα της ροκ», τον «αιώνιο έφηβο» Παύλο Σιδηρόπουλο κρίνεται απαραίτητη!

1ο Black & White Athens Photography Festival από την Blank Wall Gallery στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 1ο Black & White Athens Photography Festival με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αθηναίων, που παραχώρησε στο Σεράφειο τους χώρους για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.

Τις ημέρες διεξαγωγής της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από 350 καλλιτέχνες από 76 χώρες και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους, πολλοί από τους οποίους σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε θα επισκεφθούν την Αθήνα για να παραβρεθούν σε αυτή τη γιορτή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Rene B. Bernal, Φιλιππίνες

Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε, το CultureNow εύχεται καλές βόλτες και ένα σαββατοκύριακο γεμάτο ξεκούραση και χαμόγελα!

Photo Credit: Despina Galani, via Unsplash