Τα φεστιβάλ που προτείνει το CultureNow για την βόλτα στην πόλη της Πέμπτης:

«Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες»: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

Γλωσσικά, ηχητικά και οπτικά μοτίβα, γήινοι και ψηφιακοί ήχοι, εμβυθιστικά περιβάλλοντα με νερά, χώματα, φυτά και άλλα στοιχεία της φύσης, ιδιαίτερα μετα-ανθρώπινα πλάσματα και υποβρύχιες αλλά και γήινες συνέργειες, καθώς και οριενταλιστικά μπαλέτα είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που διαπερνούν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Περφόρμανς στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι), 28 Απριλίου-14 Μαΐου 2023, υπό τον γενικό τίτλο «Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες».

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αναπτύσσεται μέσα από μία έκθεση με βίντεο των καλλιτέχνιδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (28.04-14.05), την προβολή μιας ταινίας και τέσσερις περφόρμανς (09-13.05), το οποίο θα επιδιώξει να αποκαλύψει την ευθραυστότητα μιας κοινωνίας που βασίζεται στον ατομικισμό και τη βάρβαρη επικυριαρχία.

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης προτάσσει μια οικοφεμινιστική θέση και εναντιώνεται στις κυρίαρχες ιδεολογίες γύρω από το περιβάλλον και τις θηλυκότητες, προτείνοντας τρόπους κοινωνικής αλλαγής και δικαιοσύνης. Επικεντρώνεται σε πρακτικές τελετουργιών ως μέσο ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης, δημιουργεί πύλες που θα μας οδηγήσουν να εξερευνήσουμε πώς η πνευματικότητα και η τεχνολογία διαπλέκονται μέσα στο τρέχον ρευστό τοπίο, ενώ θα εξερευνήσει τις διασυνδέσεις μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων και τους τρόπους για μια ειρηνική συν-ύπαρξη και συν-εξέλιξη. Επίσης, θα φανερώσει και θα προσεγγίσει αμφισβητούμενα εδάφη/πεδία και θα εξετάσει έννοιες σχετικές τόσο με τις τρέχουσες όσο και με τις μελλοντικές απεικονίσεις της ταυτότητας, καυτηριάζοντας τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και ζητήματα φύλου και εξουσίας της ανθρωποκεντρικής μας εποχής.

Στιγμιότυπο από την ταινία “Escape Room: La Pel·lícula”

8ο Horrorant Film Festival – Νύχτες Τρόμου: Το πρόγραμμα της εφιαλτικής διοργάνωσης!

Είναι μεγάλη μας χαρά να μοιραστούμε μαζί σας το φετινό line-up, το καλύτερο και με διαφορά στην ιστορία του Horrorant Film Festival – Νύχτες Τρόμου, με 63 συνολικά ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, χωρισμένες σε έξι ενότητες. Πάμε να τις δούμε από κοντά…

Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς παρά από τη Ταινία Έναρξης, που φέτος “σπάει ταμεία”! Οι Song Kang-ho (Παράσιτα) και Lee Byung-hun (Αντίκρισα τον Διάβολο) συμπρωταγωνιστούν στο “Emergency Declaration”, ένα συγκλονιστικό δραματικό περιπετειώδες θρίλερ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών και διέλυσε τον ανταγωνισμό φτάνοντας στην 8η θέση των πιο εμπορικών ταινιών στην ιστορία της Κορέας!

Cristina Gottardi, Unsplash

4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας: Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

To Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας διοργανώνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. Agatha και το βιβλιοπωλείο Monogram.

Σκοπός του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι η προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο, της αστυνομικής λογοτεχνίας, και την ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών-συγγραφέων, καθώς και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθηση του.

Η έναρξη της μεγάλης γιορτής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, θα γίνει την Τετάρτη 3 Μαΐου, στον χώρο του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και θέμα «Μαντεύω τον ένοχο», ενώ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη την Πέμπτη 25 Μαΐου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη των εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε διάφορα σημεία της πόλης τις εξής δράσεις: παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, debates, αφιερώματα σε τιμώμενους ξένους δημοφιλείς συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια ιστοριών και διαδραστικά παιχνίδια. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πολλοί και αγαπημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με το κοινό τους.

Φέτος για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει μια σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα εορταστικό τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Τρεις μέρες – ένας χώρος, με δράσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις, αλλά και μουσική, φαγητό και ποτό!

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ιωάννα Πετρίδου
Δημοσιογραφική επιμέλεια-Δημ.Σχέσεις: Δώρα Δημακοπούλου
Υπεύθυνη επιδοτούμενων προγραμμάτων: Μιράντα Βατικιώτη
Φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση: Σάκης Σαρακίνης
Γραμματειακή υποστήριξη: Κωνσταντίνος Θεοχάρης & Θράια Αλμπόζο

Photo Credit: Agnes Momirski, siXren (verbum medicinae)