Δείτε παρακάτω τις προτάσεις του CultureNow για σήμερα!

3 δωρεάν εκδηλώσεις για βόλτα στην πόλη

«Τετ-α-τετ, μ’ ένα βιβλίο»: Eλάτε να ερωτευτούμε παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου στο Λεξικοπωλείο

Παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, το Λεξικοπωλείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σάς προσκαλούν σε μια βραδιά με αγαπημένα βιβλία και στο πνεύμα της ημέρας.

Ελάτε με το αγαπημένο σας γαλλικό ή ελληνικό βιβλίο στο Λεξικοπωλείο ή ανακαλύψτε εκεί πολλά και διαφορετικά, αισθησιακά ή παθιασμένα αναγνώσματα που σας ταιριάζουν και στις δύο γλώσσες και πού ξέρετε, μπορεί και να χαρίσετε κάποιο από αυτά για να φλερτάρετε με το «μελλοντικό» σας ταίρι…

Μην ξεχνάτε πως μπορείτε κι εσείς να διαβάσετε το αγαπημένο σας ερωτικό απόσπασμα ή ποίημα στο ανοιχτό μικρόφωνο του Λεξικοπωλείου, στα ελληνικά ή στα γαλλικά!

Έκθεση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη με σπάνιο αρχειακό υλικό στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών

Στην έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή το λογοτεχνικό έτος «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022» παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ. Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του», μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, θα εκτίθενται τα άπαντα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν.

Ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες που αφορούν το πολυσχιδές έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο, στον κινηματογράφο καθώς και τα μελοποιημένα ποιήματά του, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εμβληματικό πεζό έργο «Μαουτχάουζεν». Επιπλέον, μία ενότητα είναι αφιερωμένη και στον διεθνή Καμπανέλλη, στην οποία παρουσιάζονται εξώφυλλα μεταφρασμένων βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.

Γραφή και Ανάγνωση ΙIΙ: Ομαδική έκθεση στον χώρο πολιτισμού Tatiana Dimou

Γραφή και Ανάγνωση είναι ο τίτλος μιας σειράς ομαδικών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou” με σκοπό να αναδυθούν διαυγέστερες οι απαρχές της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.

Η συγκεκριμένη γλώσσα δεν είναι μία αλλά πολλές, διαφορετικές και συνήθως πολύ ενδιαφέρουσες. Κατανοούμε πώς ο άνθρωπος σήμερα στέκει με αμηχανία μπροστά στην πρόσληψη και την κατανόηση της σύγχρονης τέχνης, με συνέπεια να αποφεύγει όλο και περισσότερο την ενασχόλησή του με αυτή.

Στην Ελλάδα είναι αλήθεια πως δεν υπήρξαν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των σύγχρονων καλλιτεχνών και του κοινού. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του δύσκολου εγχειρήματος, θα αποτολμήσουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα αυτό προς όφελος όλων μας.

Στην έκθεση «Γραφή και Ανάγνωση ΙIΙ» συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Βορριάς, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Μόσχος, Ελπίδα Πανονίδου και Κώστας Παππάς.