Στην έκθεση συμμετέχουν 34 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες σε επιμέλεια Δημήτρη Αγγέλη, καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου Το Πικάπ σε συνεργασία με τη Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια εκθέσεων και δράσεων σύγχρονης τέχνης.

Αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των πιο επιτυχημένων μουσικών παραγωγών, όπως: ο Salvador Dali το 1955 για τον Jackie Gleason, ο Andy Warhol για τους Velvet Underground το 1967, ο Keith Haring για τον David Bowie το 1983, ο Jean-Michel Basquiat το 1984 για τους The Offs, ο Robert Rauschenberg για τους Talking Heads το 2003, ο Banksy για τους Blur το 2011, ενώ οι Red Hot Chili Peppers συνεργάστηκαν με τον Damien Hirst κ.ά. Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Α. Τάσσος σχεδίασαν τα εξώφυλλα λιγότερο ή περισσότερο γνωστών βινυλίων της εποχής τους.

Παράλληλα, εικαστικές εκθέσεις ανέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικής. Κυρίως από την δεκαετία του 1960, ροκ και ποπ τραγουδιστές και συγκροτήματα συνεργάζονται πλέον με εικαστικούς για τη δημιουργία ανατρεπτικών, πρωτοποριακών και ρηξικέλευθων συνθέσεων για τα εξώφυλλα των δίσκων τους αλλά και νέοι, underground μουσικοί, οι οποίοι αναγνωρίζονται στην παγκόσμια μουσική σκηνή, όχι μόνο για τη μουσική τους ποιότητα αλλά και για το εικαστικό περιτύλιγμα που τη συνοδεύει.

Σε αντίθεση με την παραπάνω πρακτική, η έκθεση Visual meets Vinyl επικεντρώνει σε δημιουργίες εικαστικών οι οποίες, αυτή τη φορά, έχουν προκύψει μέσα από την μελέτη του εξώφυλλου ενός δίσκου, του μουσικού περιεχομένου του και από το καλλιτεχνικό προφίλ του εκάστοτε μουσικού. 34 καλλιτέχνες επιλέγουν τον αγαπημένο τους δίσκο, εμπνέονται από αυτόν και δημιουργούν νέες παραγωγές ενεργοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, φωτογραφία, σχέδιο, χαρακτική, γλυπτική και βίντεο. Η έκθεση έχει ως στόχο ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή τόσο με το πρωτότυπο εικαστικό αποτέλεσμα όσο και με την ηχητική και οπτική πηγή έμπνευσης του εκάστοτε έργου αλλά και με την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ζέφη Αθανασοπούλου, Χριστιάνα Αλιέντε, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μαρία Ανδρικοπούλου, Άγγελος Δάμης (Άγγελος Απλά), Λάμπρος Ασημάκης, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Στεφανία Βελδεμίρη, Μαρία Βοζαλή, Άνια Βουλούδη, Μαρία Γαλαζούλα, Θωμάς Διάφας, Γιώργος Δρόσος, Έλενα Εφέογλου, Ανό Θεοδώρογλου, Ιορδάνης Καλημεράκης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος , Δέσποινα Κωνσταντίνου, Θωμάς Λιούτας, Βάλια Λολίδου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Ζήσης Μπλιάτκας, Φανή Μπουντούρογλου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Γιώργος Παπακαρμέζης , Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Ζωγραφιά Ποπώλη, Θανάσης Σαμπαζιώτης, Φίλιππος Τατάκης, Μαρία Τσαγκάρη, Μαρίνα Τσάκαλου, Στέφανος Τσακίρης, Γιώργος Χατζηαγόρου, Χρήστος Βενέτης

Θα ακολουθήσει Opening Party στον 2ο όροφο του Couleur Locale με DJ set από τον Theo Grooves.