Επιδίωξη του Εργαστηρίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου είναι να προσφέρει σε νέους/νέες δημιουργούς την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη βασική ιδέα τους για ένα ντοκιμαντέρ σε μια επιτροπή έμπειρων παραγωγών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών φορέων και προσωπικοτήτων της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Κάθε συμμετέχων/ουσα θα λάβει συμβουλές και πληροφορίες υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, σχετικά με το πώς μπορεί η ιδέα του/της να υλοποιηθεί σε ένα έργο ικανό να παρουσιαστεί στην ευρύτερη κοινότητα του ντοκιμαντέρ. Κάθε συμμετοχή θα έχει διάρκεια 15 λεπτών και συγκεκριμένα έως 5 λεπτά για την παρουσίαση του εγχειρήματος και 10-12 λεπτά για ερωτήσεις και συζήτηση. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» να αποτελέσει έναν δίαυλο μεταξύ αναγνωρισμένων και κατηρτισμένων επαγγελματιών από τη βιομηχανία του κινηματογράφου και μεταξύ ανερχόμενων και νέων κινηματογραφιστών/κινηματογραφιστριών, έτσι ώστε να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα κινηματογραφικά ταλέντα του μέλλοντος.
Φέτος, με μεγάλη χαρά το «Πέρα από τα Σύνορα» φιλοξενεί για τη διοργάνωση της δράσης, τέσσερεις μεταπτυχιακές φοιτήτριες και φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Κινηματογράφου: την Δήμητρα Καψάλα, την Αντιγόνη Δρόλια, την Χριστίνα Δάφνη και τον Λεωνίδα Χριστοδουλίδη, όπως επίσης και την πρόεδρο του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., Ελευθερία Θανούλη. Κεντρική υπεύθυνη της επιλογής και του συντονισμού του φετινού Εργαστηρίου, θα είναι η Claudia Schreiner, με πολυετή εμπειρία στην κινηματογραφική βιομηχανία και επικεφαλής του τμήματος σπουδών στο Documentary Campus Masterschool της Γερμανίας.
Με γνώμονα την πρωτοποριακή αφήγηση, την διαθεματικότητα και την πολυπολιτισμική και πέρα από τα σύνορα προέλευση της ιδέας, την Πέμπτη 25/08 και την Παρασκευή 26/08 θα παρουσιαστούν οι 10 επιλεχθείσες προτάσεις του «Πέρα από τα Σύνορα» στις 18:30, οι οποίες είναι:
We are Superstars
Δημιουργός: Ali Delkari, Ιράν
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Σε μια μικρή πόλη στο Ιράν, μια ομάδα ανθρώπων υπό την επίβλεψη του αρχηγού τους διασκευάζει τις πιο δημοφιλείς ιρανικές ταινίες πριν από την επανάσταση, γνωστές ως “Film Farsi”, χωρίς ακαδημαϊκό υπόβαθρο.
Στην αρχή, έκαναν ταινίες με την ελπίδα ότι οι επαγγελματίες σκηνοθέτες θα μπορούσαν να τις δουν και με τον τρόπο αυτό, να φτάσουν στην κορυφή. Αν και δεν είχαν επιτυχία, αυτές οι ανακατασκευές δημιούργησαν ένα υπόγειο κινηματογραφικό κίνημα με την πάροδο του χρόνου και τα μέλη της ομάδας του κινήματος αυτού, έγιναν τόσο διάσημα όσο οι σούπερ σταρ της πόλης. Ωστόσο, αυτή η φήμη άλλαξε την προσωπική τους ζωή. Δεν αισθάνονται άνετα όπως παλιά και δεν απολαμβάνουν το ίδιο τη ζωή τους. Η απορρόφηση από τα κοινωνικά δίκτυα και η ύπαρξη χιλιάδων ακολούθων τους έκανε να πιστεύουν ότι είναι δημοφιλείς και επιδραστικοί. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, παρατηρούμε διαφορετικά στάδια δημιουργίας ταινιών από τα μέλη και η κάμερα δείχνει την ιδιωτική ζωή του αρχηγού».
Modern Super Heroes
Δημιουργός: Irina Malcea-Candea, Ρουμανία
«Θέλω να κάνω αυτή την ταινία για το πώς οι έφηβοι στις μέρες μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση τόσο για τους συνομηλίκους τους, όσο και για τους ενήλικες. Μια γενιά εφήβων που θέλει να κάνει το καλό και να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, που πιστεύουν ότι η εκπαίδευση οφείλει να βρίσκεται στο προσκήνιο των γενικών προτεραιοτήτων μας και που πιστεύουν ότι για να αναθρέψεις καλούς ανθρώπους, πρέπει πρώτα να τους εκπαιδεύσεις».
Prison Honey
Δημιουργοί: Jonas Eisenschmidt & Constanze Wolpers, Γερμανία
«Στην αυλή μιας φυλακής στη βόρεια Γερμανία, οι κατά συρροή δολοφόνοι εκπαιδεύονται ως μελισσοκόμοι. Η ταινία παρατηρεί πώς οι κρατούμενοι ανακαλύπτουν ξανά τη χαμένη τους ανθρωπιά και ενσυναίσθηση αλληλεπιδρώντας με τις μέλισσες».
Το Λάξευμα του ξύλου
Δημιουργός: Μαρία Νταναλάκη, Ελλάδα
«Θέλω να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για έναν ξυλογλύπτη, σε ένα νησί της Μεσογείου, που ξεκινά ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης με τη μοτοσικλέτα του, προκειμένου να βρει λύση στα οικονομικά του προβλήματα. Το φυσικό τοπίο του παρέχει «απόβλητο υλικό» που τον εμπνέει να δημιουργεί και να εξελιχθεί».
Dear Ali
Δημιουργός: Mehdi Zamanpour Kiasari, Ιράν
«Ο τριαντάχρονος Αλί, ένας άντρας με μικρά πόδια και χέρια, θέλει να παντρευτεί την πιο όμορφη κοπέλα που μπορεί να βρει, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που τον κρατάνε πίσω».
Stronger than the Cyclops
Δημιουργός: Stefano Grossi, Ιταλία
«Ένα πορτρέτο του Αλβανού συγγραφέα και διανοούμενου Fatos Lubonja, πολιτικού κρατούμενου που καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση από το κομμουνιστικό καθεστώς του Enver Hohxa μεταξύ 1974 και 1991».
Σεφ υπέρ της Μηδενικής Πείνας
Δημιουργός: Νίνα Φωτιάδου, Ελλάδα
«Στην Ελλάδα δυστυχώς, αναβιώνουμε ξανά αναμνήσεις από το 2010 και 2011, όταν η οικονομική και επισιτιστική κρίση ήταν εμφανώς παρούσες. Τα τελευταία δύο χρόνια, εξαθλιώθηκαν και έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας άνθρωποι, που ούτε οι ίδιοι το περίμεναν. Μείνανε άνεργοι ή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους. Το κενό της κρατικής παρουσίας στις περισσότερες περιπτώσεις, καλύπτουν κοινωνικά κινήματα αλληλεγγύης. Ένα τέτοιο κίνημα αποτελεί και η αυτοοργανωμένη ομάδα «Σεφ υπέρ της Μηδενικής Πείνας», αποτελούμενη από σεφ και υποστηρικτές αλληλέγγυους, που ξεκίνησαν να μαγειρεύουν και να διανέμουν φαγητό σε άστεγους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη, χωρίς να κάνουν καμία διάκριση. Η δραστηριοποίησή τους ξεκίνησε με το πρώτο πανδημικό lockdown, το 2020 όταν δεν ήξεραν αν και πότε θα ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους».
Acting Classes
Δημιουργός: Sasha Shegai, Καζακστάν
«Θέλω να κάνω μια ταινία για γυναίκες σε έναν οίκο ευγηρίας, που παρακολουθούν μαθήματα θεάτρου και κάνουν εικαστικές παρουσιάσεις των ζωών τους. Θέλω να οπτικοποιήσω τις αντιλήψεις των πρωταγωνιστών για τον εαυτό τους, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από πρόβες θεάτρου και να τις αντιπαραθέσω με την καθημερινότητα και το περιβάλλον που ζουν. Μου αρέσει η ιδέα κάποιος να διορθώνει και να ξαναζεί τη ζωή του, αυτή η ψευδαίσθηση «επανεγγραφής». Επικεντρώνομαι ειδικά στις γυναίκες καθώς για μένα καθρεπτίζουν το πού θα βρίσκομαι σε 50 χρόνια από τώρα, με παρόμοιες ρυτίδες, παρόμοιο εγωκεντρισμό, πόνο και χαρά. Κατανοώ τη γυναικεία γήρανση, αλλά όχι τους μηχανισμούς των ανδρικών διαδικασιών».
Γαστρονομικές Περιπλανήσεις
Δημιουργός: Γιάννης Λάφης, Ελλάδα
«Το ντοκιμαντέρ θα επικεντρωθεί σε μέρη όπου οι άνθρωποι τρώνε. Από τα σκουπίδια, μέχρι μια ταβέρνα και από εκεί σε ένα πολυτελές εστιατόριο, αναζητώντας τι συνδέει ή αποσυνδέει αυτά τα μέρη και τους ανθρώπους εντός τους».
Ιουλιέττα
Δημιουργός: Ιωάννης Λάσκαρης, Ελλάδα
«Η ιστορία της Ιουλιέττας Μπουκουβάλα, πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο τζούντο, η οποία έχει κακοποιηθεί σωματικά και ψυχικά, από τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος».
Οι παραπάνω δέκα προτάσεις που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και διασταυρώνουν την Ανατολή με τη Δύση, συνάδουν άρρηκτα με τη φιλοσοφία του Visio-Pitching που έχει θεσμοθετήσει το «Πέρα από τα Σύνορα». Στόχος αυτής της φιλοσοφίας είναι ένας δρόμος προς τη γνώση και προς την επεξεργασία δημιουργικών ιδεών χωρίς φραγμούς και περιορισμούς, καθιστώντας το Φεστιβάλ κινηματογραφικό εκκολαπτήριο και κέντρο συζητήσεων επίκαιρων κοινωνικοπολιτικών αλλά και υπαρξιακών προβληματισμών που θέτουν οι σύγχρονοι δημιουργοί συνδιαλεγόμενοι με κορυφαίους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).
Διαβάστε επίσης:
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 2022 «Πέρα από τα Σύνορα»: Οι φετινές δράσεις