Η ενότητα του Μηδέν, την οποία επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου, έχει τίτλο Without me, Im nothing και συγκεντρώνει έργα από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, το Ισραήλ και τη Λιθουανία. Ποιητικότητα, μοναξιά και ένας ιδιόμορφος υπαρξιακός -και ταυτόχρονα μαγικός- σουρεαλισμός συναντιούνται σε μια ενότητα με έντονα κριτική ματιά και υποκειμενική θεώρηση της πραγματικότητας, όπου κυριαρχεί μια μοναχικότητα, την ίδια στιγμή σκληρή και απαλή σα χάδι.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Riccardo Muroni, 010, Ιταλία 2015, 11.11

Jenny Birger & Tamuz Rachman, Lurking, Ισραήλ 2014, 1.51

Kristina Paustian, Positions, Γερμανία 2016, 10.20

Benjamin Yavuzsoy, Flour Room, Γερμανία 2015, 3.00

Valerie Lessard, Les insulaires, Καναδάς 2015, 10.49

Miloushka Bokma, WinterWende, Ολλανδία 2016, 5.00

Ant Hamlyn, Light a Candle for Brierfield, Μ.Βρετανία 2016, 1.35

Boris Eldagsen, How to disappear completely / POEM #11s, Γερμανία 2015, 2.19

Andrej Polukord, Sequence, Λιθουανία 2014, 0.58

Επιπλέον, μέσα στον Ιούλιο, το Video Art Μηδέν συμμετέχει σε ένα ιδιαίτερο project του Πορτογαλικού φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών FONLAD, όπου μια σειρά σημαντικών φεστιβάλ βιντεοτέχνης καλούνται να επιλέξουν έργα για μια συλλογική επιμέλεια που θα παρουσιαστεί μαζί με οπτικοακουστικές performance κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Το Μηδέν επέλεξε γι’ αυτή τη συλλογική ενότητα το έργο “010” του Ιταλού καλλιτέχνη Riccardo Muroni. Το FONLAD πραγματοποιείται στην πόλη Κόιμπρα της Πορτογαλίας, από τις 14 έως τις 22 Ιουλίου.

Video Art Μηδέν

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με διεθνή δράση για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της. Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη